Irak-Şam İslam Devleti ya da kısa ve yaygın bilinen adıyla IŞİD, Suriye ve özellikle Irak’ta son aylarda olaylar ile gündeme gelen ve sansasyon yaratan bir hareket. Türk diplomatları ve Konsolosluk çalışanlarını kaçırması, Irak Ordusu’nu darmadağın ederek Musul şehrini ele geçirmesi ve Şii Türkmenler, Hıristiyanlar ve Ezidilere yönelik operasyon gerçekleştirmesi gibi olaylarla dünya gündemine oturan hareket, sonradan İslam Devleti (İD) adını almıştır. Işid son haftalarda daha çok kaçırdığı Amerikalı gazetecilerin kafalarını keserek idam ederken çekilmiş görüntüleri internet üzerinden yayınlamasıyla gündeme gelmiş ve dünya kamuoyunda büyük nefret uyandırmakla kalmamış. Müslüman cemaatlerinde tepkisine yol açmıştır.

Müslümanların beldeleri uzun yıllardan beri kâfirler tarafından hep işgal edildi. Bu işgali kaldırmak ve küfür askerlerini def etmek için dünya'nın her tarafından Müslümanlar işgal edilen beldenin halkına yardım için koştular. Bosna'da kazanan bizdik ama BM'ye müracaat edince kaybeden olduk. Çeçenistan'da hakeza Rusları adeta bozguna uğratan bizdik ama yine senaryo Çeçenistan'ı da masada kaybedilenler listesine yazdırdı. Afganistan ve Irak hakeza... Nihai anlamda kazananlar hep kâfirler oldu. Ancak Suriye tüm bunlardan çok çok farklılık arz ediyor. Çünkü bu sefer küfür güçleri işgal için gelmemişti Şam topraklarına. Aksine bu topraklarda uzun yıllar zalimce iktidar koltuğunda oturanları alaşağı etmek için kalkışan bir halk vardı ve bu zalim iktidarın askerleri bu halka saldırıyor ve kendi halkını katlediyordu. Her zulme dur diyen bir halk vardı karşılarında. Tam da bu bağlamda halk desteği olmayan, halkın değerlerinden uzak, İslami hiçbir savaş kuralı dinlemeyen, elçileri bile katledecek kadar ileri giden Işid, olayın boyutunu Esed tarafına dönmesine sebep oldu.

Işid’in ilk hedeflerinin Müslüman toprakları olması ve kendilerinden olmayan İslami cemaatleri fitneci olarak görmesi.,İşte tam burada asıl tehlikeyi görüyoruz. Hem kendini halife ilan edeceksin, kendinden  olmayanları kâfir göreceksin. İslam ümmeti, ne çekti ise kendi cemaatinin hak yolda olduğunu, diğer cemaatlerin sapık fırka olarak görmelerinden çekti. Ümmetin asıl parçalanmasının altındaki gerçek bu. Cemaatlerde ilim olmadığı müddetçe zulüm olur. Parçalanma olur.Işit ve etrafına toplanan insanlarda da bu eksiklikten dolayı ,önüne geleni kafir edip cehenneme yol yolluyor.Müslüman’ın görevi insanları ,hidayete erdirmek olması gerekirken,onları küfür ile itham etmesi ne derece İslam ile bağdaşıyor bilemiyorum.Olsa olsa emperyalist güçlerin İslam ülkelerindeki varlığını daha da arttırmasına sebep olur.

 

Burada önemli olan husus şu zulüm asla devam etmez. IŞİD kontrol altına aldığı yerlerde halka baskı ve zulüm uygularsa onun sonunun da, diğer Arap diktatörlerinin sonu gibi olacağı kesin. Burada şu yanlış anlaşılmasın. İslam ile yönetilecek bir beldede asla zulüm olmaz. Eğer zulüm olursa Müslümanlarda zalim olur. Buna tarihten beri şahitlik ediyoruz.

Tabi işid meselesi tam bir muamma. gelen haber kaynakları çok sıhhatli olmamakla beraber, buradaki yaşayanların tavırlarına bakarak, bazı kanılara varıyoruz. Yoksa ABD ve İsrail kaynaklarında gelen haberlere göre yorum yapmaktan Allah’a sığınırım.