Kazakistan'da 2001-2002 eğitim döneminde 16 köyde eğitim verilirken daha sonra 4 okul daha açılarak okul sayısı 20'ye ulaştı. Kürtçe dil dersi veren öğretmenler, Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde müfredata ilişkin eğitimden geçiriliyor. Hazırlanan müfredata göre öğrenciler haftada 4-8 saat arası Kürtçe dil dersi görecek. KAZAKİSTAN'DA KÜRTLERİN ETKİSİ 100 binden fazla Kürt’ün yaşadığı Kazakistan’da, Kürtler ülkenin gelişimde önemli bir role sahip. Astana, son yillarda Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bir kent haline geldi. Kürtler özellikle Kazakistan’ın Almatı ve Chapayev kentlerinde yaşıyor. Ermenistanlı Bari Refo’nun hikayesi ise tüm Sovyet Kürtlerinin hikayesini yansıtıyor.

Bari Refo’nun büyükbabası Türkiye'de babası Azerbaycan’da, annesi ise Kazakistan’da defnedildi. Kazakistan’da doğan Bari’nin çocukları, Rusça eğitim görüyor. Ancak aile hane içinde Kürtçe konuşuyor. Kürtçe dilinin korunmasını da Bari Refo’nun kardeşi Kubar üstlenmiş durumda. Kubar Refo, uzun yıllar Bakü’deki Azerbaycan Radyosu Kürtçe servisinde sunucu ve editör olarak görev yaptı. Kürtler ilk defa 1937 yılında Stalin’in emriyle Azerbaycan ve Ermenistan’dan Kazakistan’a sürgün edildi. İkinci sürgün 1944’te, üçüncü sürgün ise 1990’da yaşandı.

Bunun da nedeni de Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan savaş oldu. Müslüman ve Azerilerle dost oldukları iddiasıyla Ermenistan tarafından baskı gören Kürtlerin çoğu Kazakistan’a zorlu göçe maruz kaldı. Astana’daki Kürtlerin büyük çoğunluğu, ticaret ve yapı sektöründe faaliyet gösteriyor. Kazakistan Hükümeti, işadamlarını teşvik ederek finansman desteği sunmasından dolayı çok sayıda işletme Kürtler tarafından kuruldu. Kürt işadamları, ürünlerini Kazakistan pazarının tamamında sunmayı hedefliyor. Resmi adıyla Kazakistan Cumhuriyeti olan ülke, 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Kazakistan’ın nüfusu ise Şubat 2016 tahminine göre 17 milyon 693 bin 500 kişidir. Resmi olmayan verilere göre de Kazakistan’da 100 binden fazla Kürt yaşıyor. Çok uluslu bir ülke olmasından dolayı gruplar arasında çatışmaların yaşanmasına gebe olmasına rağmen, yetkililer güvenlik tedbirlerini çok iyi sağlıyor. Zer news