Geçtiğimiz günlerde üniversiteye giriş için yapılan yas sınavı sonrası tercihler yapılmış birkaç gün önce öğrencilerin puanları ve diploma notlarının sıralamasına göre yaptıkları tercihlerden yerleştikleri bölümler açıklanmıştı.

Her öğrenci ve ailesi açısından hayati öneme haiz bu sınav ve yerleştikleri bu bölümler tüm hayatlarını etkileyecek nitelikte önem taşımaktadır.

Çocuklarımızı daha 4,5 yaşlarından itibaren okullara gönderiyor ve ömürlerinin dörtte biri kadar bir süreyi eğitimlerine ve eğitimden sonra iyi bir meslek sahibi olmaları için harcıyoruz.

Eğitim sistemindeki çarpıklık ve başıboşluğu konuşacak değilim bugün bu yazıda değinmek istediğim bu kadar yıldan sonra doğru tercihler ve yönlendirmeler olmadığı taktirde hem kocaman bir zamanın boşa gideceği hemde hayatları boyunca sıkıntı çekecekleri hususunda olacaktır.

Herkes çocuğunun iyi bir eğitim almasını ve iyi bir meslek sahibi olmasını ister, bu tüm annen babaların çocukları için ilk gayesi ve hedefidir.

Ama ne yazıkki kaçırdığımız nokta çocukları birer meslek uğruna yarış atına dönüştürmemiz ve çoğu zaman çocuğun değil kendi istediğimiz mesleklere yönlendirmemizdir.

İlk yapmamız gereken çocuğumuzu herşeyden önce iyi bir insan olarak, dini ve toplumsal değerlere bağlı bireyler olarak yetiştirmemiz ve onların becerilerine göre yönlendirme yapmamız .

Çocukları istediği bölüm gelmedi ama en azından bir diploma sahibi olsun diye, hayatları boyunca işlerine yaramayacak bir bölüme gönderip yıllarını heba etmelerine sebep olmakta onlara yaptığımız en büyük kötülük olacaktır.

İşsizlik ve ekonomik sorunların temelinde yatan sorunların bir tanesi de budur ne yazık ki.

Evvela çocuk iyi bir bölüme gitsede gitmesede bizlerin evladıdır, istediğimiz yerlere gelememesi çocukların değerinden hiçbirşey eksiltmemelidir bunu böyle bilip çocuklarımıza böyle yansıtmalıyız.

Gençler üzerine kurduğumuz gereksiz baskı ve otorite hayatlarında dönüşü olmayan sorunlara ve tahribatlara neden olacaktır.

Bundan dolayı okul ve meslek seçimini kendimiz değil onlara bırakıp, hayatı boyunca mutlu olacağı sevdiği bir işi yapmalarına yönlendirmeliyiz.

Rabbim tüm gençlere zihin açıklığı ileriki hayatlarında başarılar versin inşallah...