Siber güvenlik esasında internet üzerinden birbiri ile bağlantılı bütün dünyanın temel taşını oluşturur. Siber güvenlik, internet dünyasındaki operasyon, bilgisayar sistemleri ve bilgi güvenliği gibi alanları içine alır. Birçok insan için ise kendini güvende hissetmektir. Çünkü, günümüzde bütün kişisel bilgiler telefon ve bilgisayarlar üzerinden internet dünyasında dolaşır ve bunların açığa çıkmamasını siber güvenlik uzmanları sağlar.

Kurumlar ve şirketler açısından ise siber güvenlik o şirketin yaptığı herhangi bir işle ilgili olarak oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu sayede işle ilgili olan bilgilerin gizli kalması sağlanarak yasalar çerçevesinde işler bilgilerin paylaşılması korkusu olmadan yapılabilir. Hükümetler için ise vatandaşların kurumların ve yapılan projelerin bilgilerinin gizli kalması önemlidir. Siber güvenlik de bu gizliliği ve bu bilgilerin korumasını sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir önceki başlıkta da bahsettiğimiz üzere siber güvenlik bütün dünyanın internet üzerindeki bilgilerini korumak üzere görevlidir. Her ülkenin, şirketin kendine ait bir siber güvenlik departmanı vardır. Ve bu departmanda çalışan insanların birçok bilgiyi korumasından ötürü aynı zamanda birçok şeye de dikkat etmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken bu unsurlar bilgilerin daha iyi korunmasını sağlayacaktır. Bütün bunlar aynı zamanda mobil siber güvelik alanı için de geçerlidir. Bunlar;

  1. Anti virüs programları: Bütün bilgisayarlar ilk satın alındığı zaman içinde virüs programları ile gelir. Bu virüs programları bilgisayarlardaki olası tehditleri temizlemek için vardır. Bu yüzden her siber güvenlik uzmanının bu programları düzenli olarak kontrol etmeli ve çalıştırmalıdır.
  2. Yedekleme: Her ne kadar bilgisayar ve son derece gelişmiş teknolojik bir alet de olsa, bilgisayarın da çökme ve bütün dosyaların tamamen silinmesi ihtimali vardır. Bu sebeple kişinin verileri yedeklemesi gerekmektedir.
  3. Güvenlik duvarı: Güvenlik duvarları bilgisayarlara internet üzerinden saldıran kişilerin bu saldırılarını önleyen bir yazılımdır. Kişinin bir güvenlik duvarı edinmesi, olası saldırılardan bilgisayarı koruyacaktır.
  4. Parola: Her zaman orijinal parolalar oluşturulması, parolaların tahmin edilebilirliğini azaltır ve parolalar aşılamaz hale gelebilir.
  5. E-postalar: Bilinmeyen yerlerden gelen ve içerisinde linke tıklama ibaresi bulunan e postalar hemen engellenmeli ve linke tıklanmamalıdır.