Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde faaliyet gösteren 15 ticaret borsası, ürün piyasası aracı kurumları (ÜPAK) çatısı altında birleşti. Mezopotamya ÜPAK, Türkiye Ürün İhtisas Borsası'na bağlı olarak elektronik ortamda ürün alım satımı yapacak.

MEZOPOTAMYA ÜPAK KURULDU, YÖNETİMİ ŞEKİLLENDİ

Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, Kars, Kızıltepe, Malatya, Nizip, Nusaybin, Van ve Şanlıurfa Ticaret Borsaları, ürün piyasası aracı kurumları (ÜPAK) kapsamında Mezopotamya ÜPAK'ı kurdu. Mezopotamya ÜPAK'ın merkezi Diyarbakır'da olacak. Mezopotamya ÜPAK'ın yönetim kurulu başkanlığına Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya seçildi. Yönetim kurulu üyeliklerine ise Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Enver Çokay, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Yıldırım Hakan Oral atandı.

Mezopotamya ÜPAK'ın yönetim kurulu başkanı Mehmet Kaya, böyle bir girişimin hem Doğu hem de Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki tarım sektörünün gelişmesi hem de bölge sermayesinin korunması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kaya, Mezopotamya ÜPAK'ın kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI'NA ENTEGRE OLACAK

Mezopotamya ÜPAK, Türkiye Ürün İhtisas Borsası'na entegre olarak çalışacak. Türkiye Ürün İhtisas Borsası, fiziki yer değiştirmeye gerek kalmadan, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün alım satımı yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde, ülkemizde daha rekabetçi bir tarım ürünleri piyasası oluşması, lisanslı depolarda saklanan ürünlere ilişkin daha sağlıklı fiyat oluşumları ve fiyat dalgalanmalarının azaltılması hedeflenmektedir. Bu platformda, daha önce üreticiler doğrudan alım satım emirlerini Türkiye Ürün İhtisas Borsası'na iletebilirken, 19 Nisan itibariyle kurulacak olan ürün piyasası aracı kurumları aracılığıyla emirlerini iletebileceklerdir. Bu durum, üreticilere daha etkin bir hizmet verilmesini, ayrıca saklama, takas ve danışmanlık hizmeti de almalarını sağlayacaktır. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Mezopotamya ÜPAK'ın kurulmasının ülke tarımı için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, katkı sunan ve emek veren herkese teşekkür etti.

Kaynak: İHA