Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde, Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği koordinasyonunda gerçekleştirilen ve Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumları’nın katkı sunduğu yarışmalar, bu yıl Gaziantep’te Türkiye finalleriyle taçlanıyor.
TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI ARAPÇA DİL ORGANİZASYONU
Dünyanın en önemli dillerinden biri olan Arapçanın sevdirilerek ve modern metotlarla öğretilmesini hedefleyen yarışmalar, “Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında 2010 yılında başlatılmıştı. Pandemi süreci (2020-2022) ve 2023 yılında yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle 4 yıllık bir aradan sonra geçtiğimiz yıl yeniden düzenlenmeye başlanan yarışmalar, Türkiye’nin Arapça alanındaki en kapsamlı dil organizasyonu olma özelliğini taşıyor.
Bu yıl Türkiye genelinde 81 ilden 2.663 İmam Hatip Okulu yarışmalara başvurdu. Okul içi elemelerde 20.000’den fazla öğrenci sahne aldı. 1.000’e yakın akademisyen, dil bilimci ve sanatçının jüri üyeliği yaptığı il ve bölge elemeleri sonucunda Türkiye finallerine gelmeye hak kazanan öğrenciler, Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek büyük finalde sahne alacaklar.
5 AYRI DALDA 20.000'İ AŞKIN ÖĞRENCİ YARIŞTI
12. Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmalarına okul içi elemelerinden sonraki süreçte belirtilen kategorilerde katılım sağlandı
İmam Hatip Ortaokulları Arapça Şarkı Yarışması: 80 il – 974 okul – 3.356 öğrenci
İmam Hatip Ortaokulları Arapça Hikâye Canlandırma Yarışması: 63 il – 338 okul – 795 öğrenci
Anadolu İmam Hatip Lisesi Arapça Şiir Okuma Yarışması: 79 il – 710 okul – 710 öğrenci
Anadolu İmam Hatip Lisesi Arapça Bilgi Yarışması: 78 il – 599 okul – 1.862 öğrenci
Anadolu İmam Hatip Lisesi Arapça Hat/Kaligrafi Yarışması: 22 il – 42 okul – 70 öğrenci
Yarışmalarda okul içi elemelerden geçen öğrenciler, il düzeyinde yüz yüze yarıştı. İl birincileri videolarını göndererek bölge değerlendirmesine katıldılar ve bölge birincileri şimdi Türkiye finallerinde yüz yüze yarışmak üzere Gaziantep’te buluştular.
DESTEKLEYEN KURUMLARLA GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ
12. Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları Türkiye finalleri; Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumları ve Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği'nin iş birliği ve destekleriyle gerçekleştiriliyor.
ÖĞRENCİLERE TEBRİK, GELECEĞE UMUT
Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve okul içi, il ve bölge yarışmalarında başarıyla ilerleyen “yıldız imam hatip öğrencileri”, Arapça diline olan tutkularını sergileme fırsatı buluyor. Arapçayı
“öğretilemeyen bir dil” olmaktan çıkarıp “hayatın içinden, yaşayan bir dil” haline getirmeyi amaçlayan bu büyük organizasyon, Türkiye ile Arap dünyası arasında kültürel köprülerin kurulmasına da katkı sağlıyor.
Akdemistanbul Dil Eğitim Kurumları’nın danışmanlığında yürütülen 12. Arapça Yarışmaları Türkiye Finalleri ve Ödül Töreni bu yıl 29-30 Mayıs 2025 tarihinde Gaziantep'te Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat merkezinde gerçekleştirilecek.
Dünya genelinde 450 milyon insanın konuştuğu, Birleşmiş Milletlerin resmi dil olarak kabul ettiği 6 dilden birisi olan Arapça bu gün 25 ülkede resmi dil olarak kabul edilmekte. Arapçanın İmam Hatip Okullarında daha sağlıklı bir şekilde öğretilmesi, Türkiye ve Arap dünyası arasında kültürel köprülerin pekiştirilmesi ve aynı heyecanı yaşayan öğrencilerin kaynaşması adına oldukça önem arz eden Arapça Yarışmaları, yıllardan beri “öğretilemeyen bir dil” gözüyle bakılan Arapçayı klasik formundan çıkararak Millî Eğitim Bakanlığı’nın yeni dil politikaları çerçevesine uyumlu bir şekilde “kullanılan ve hayatın içinden bir dil” formunda sunuyor.
29 Mayıs Arapça Yarışmaları Türkiye Finalleri - 09.00 – 17.00
30 Mayıs Arapça Yarışmaları Ödül Töreni - 10.30 – 12.00