ABD Senatosu, Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95,3 milyar dolarlık destek paketini onayladı. Karar'da yer alan habere göre paket, İsrail’in Gazze’ye ve Refah’a yaptığı saldırılara rağmen ABD’nin İsrail’e desteğini sürdürdüğünü gösteriyor.

ABD Senatosu, bugün Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yönelik 95,3 milyar dolarlık destek paketini kabul etti. Bu paket, İsrail’in Gazze’ye ve son olarak Refah’a düzenlediği saldırılarda binlerce sivilin ölümüne neden olmasına rağmen ABD’nin İsrail’e desteğini kesmediğini ortaya koyuyor.

AP’nin haberine göre paket, 22 Cumhuriyetçi ve çoğunlukla Demokratların oylarıyla 70’e karşı 29 oyla geçti. Paketi destekleyenler, Ukrayna’yı yalnız bırakmanın Rusya lideri Vladimir Putin’i teşvik edeceğini ve küresel güvenliği tehlikeye atacağını savundu.

CUMHURİYETÇİLER YASAYA KARŞI

Ancak paket, Temsilciler Meclisi’nde belirsiz bir akıbetle karşılaşacak. Ukrayna’ya yapılan yardımı eleştiren eski Başkan Donald Trump ile aynı görüşte olan Cumhuriyetçiler yasaya itiraz ediyor.

Sözcü Mike Johnson, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, yasanın Başkan Joe Biden tarafından imzalanması için Kongre’nin haftalar veya aylar alabileceğini söyledi.

Yasa, Ukraynalı yetkililerin Rusya’nın saldırısı karşısında çok ihtiyaç duyduklarını belirttikleri ABD yapımı savunma malzemeleri almasına olanak tanıyacak. Yasa ayrıca Kiev’deki hükümete ve diğer yardımlara 8 milyar dolar ayıracak.

İSRAİL’E 14 MİLYAR DOLAR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABD’nin yardımının sürmesi, insan hayatının Rus teröründen kurtulmasına yardım ediyor. Bu, şehirlerimizde hayatın devam edeceği ve savaşı kazanacağımız anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Yasa, ayrıca İsrail’in Hamas ile olan savaşı için 14 milyar dolar, Çin’e karşı Tayvan ve Hint-Pasifik bölgesindeki müttefiklerine 8 milyar dolar ve Gazze’ye 9,2 milyar dolar insani yardım sağlayacak.

Yasanın, İsrail’in Refah’a yaptığı saldırıların ardından onaylanması dikkat çekti.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, 9 Şubat’ta Beyaz Saray’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede, Ukrayna’nın yanında durmamanın “kriminal ihmal” olacağını söylemişti.

Kaynak: Karar