Gazze’de İsrail’in saldırılarına karşı acil insani ateşkes çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD, karar tasarısını veto etti. Tasarı, ABD’nin vetosuna rağmen diğer 14 üyenin desteğini aldı. İngiltere ise çekimser kaldı.

Tasarı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 80’den fazla ülkenin eş sunucusu olduğu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in mektubu üzerine BMGK’ye sunulmuştu. Tasarıda, Gazze’de insani durumun kötüleşmesi nedeniyle acilen insani ateşkes ilan edilmesi, sivillerin korunması, insani yardımın ulaştırılması ve tarafların diyalog kurması isteniyordu.

ABD, tasarıyı veto etmesini, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için yürütülen diplomatik çabaları desteklemek olarak açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, tasarının “gerçekçi olmadığını” ve “barış sürecine katkı sağlamadığını” savundu.

Tasarıyı destekleyen ülkeler ise Gazze’de yaşanan insani krizin acilen durdurulması gerektiğini vurguladı. Tasarıyı sunan Tunus’un BM Daimi Temsilcisi Tarek Ladeb, tasarının “insani bir mesaj” olduğunu ve “savaşın kurbanlarının sesi” olduğunu söyledi.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında 30 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı.

Kaynak: AA