Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2024 yılında gerçekleştireceği insani yardım faaliyetleri ve bölgesel dağılımları hakkında bir açıklama yaptı. Buna göre AB, bu yıl insani yardım için bütçesinden 1,8 milyar euroyu aşkın bir kaynak ayırmış durumda.

Bu kaynağın en büyük payı Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya gidiyor. Gazze ve Filistin’deki sivillerin ihtiyaçlarına ve Suriye, Lübnan, Yemen ve çevre ülkelerdeki krize müdahale etmek için yaklaşık 470 milyon euro harcanacak.

Doğu ve Güney Afrika’daki uzun süreli çatışma ve iklim değişikliği mağdurlarına yaklaşık 346 milyon avro destek sağlanacak. Beklenmedik insani krizlere ve acil durumlara karşı yaklaşık 315 milyon euro ayrılmış durumda. Sahel bölgesindeki yerinden edilmiş ve yetersiz beslenen insanlara ve salgın hastalıklarla savaşmak için yaklaşık 200 milyon euro verilecek. Güney Asya ve Pasifik’te ise Myanmar, Bangladeş ve Filipinler’e 186 milyon euro insani yardım ulaştırılacak.

AB, ayrıca Güneydoğu Avrupa, Batı Balkanlar, Kafkaslar ile Suriye krizinin etkileri ve geçen yıl Türkiye’de yaşanan depremin ardından Türkiye’ye yaklaşık 115 milyon euro finansman desteği sağlayacak.

Kaynak: AA