Alınan yeni bilgilere göre, Türkiye’nin insanlı ilk uzay yolculuğu, hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle ertelendi. Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu Ax-3 misyonu, teknik nedenlerden dolayı fırlatma 19 Ocak saat 00:49 tarihinde hedefleniyor. Buradan fırlatma anı videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Türkiye’nin uzay macerası başlıyor: İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu canlı yayınla burada! Gezeravcı, Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibiyle birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek ve 14 gün boyunca uzayda bilimsel görevler yapacak. Peki, bu heyecan verici yolculuk nasıl ve nereden izlenebilir? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Fırlatma Nereden ve Ne Zaman Yapılacak?

Gezeravcı ve ekibini taşıyacak olan SpaceX Falcon 9 roketi, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Fırlatma, 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece Türkiye saatiyle 01.11’de gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak hava şartlarından dolayı 18 ocak'ı 19 ocak'a bağlayan gece saat 00:49 da fırlatılması bekleniyor. Fırlatma töreni, NASA’nın YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Ayrıca, buradan fırlatma anı canlı yayın videosunu izleyebilirsiniz.

Ekipte Kimler Var?

Gezeravcı’nın yanı sıra, Ax-3 ekibinde ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor. Ekip, ISS’ye ulaştıktan sonra, orada bulunan diğer astronotlarla birlikte çalışacak.

Uzay Yolculuğu Türkiye’den Nasıl İzlenebilir?

Fırlatma töreni, Türkiye’de birçok yerden izlenebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul ve Ankara’daki meydanlara dev kubbeli planetaryumlar kurdu. Bu planetaryumlarda, uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından Gezeravcı’nın uzay istasyonuna yolculuğu anbean takip edilecek. Ayrıca, fırlatma töreni, Türkiye’nin farklı illerindeki bilim merkezlerinde de izlenebilecek. Bu merkezlerde, uzayla ilgili atölye çalışmaları, film gösterimleri ve diğer etkinlikler de düzenlenecek.

Sonuç olarak, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay yolculuğuna hazır. Gezeravcı ve ekibi, 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece saat 00.49’da fırlatılacak ve ISS’ye ulaşacak. Fırlatma töreni, NASA’nın YouTube kanalından, Referans Gazetesi ve Türkiye’deki planetaryum ve bilim merkezlerinden canlı olarak izlenebilecek. Siz de bu tarihi anı kaçırmayın ve Türkiye’nin uzay serüvenine tanıklık edin!

Editör: Ahmet Yavuz