İspanya’ya ihraç edilen ürünlerde tespit edilen Aflatoksin nedeniyle Antep Fıstığı bir kez daha sınırdan geri döndü.
Gastronomi şehri Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden olan Antep Fıstığı, başta baklava olmak üzere pek çok tatlı, şekerleme ve lokum gibi ürünlerde sıkça kullanılıyor. Gaziantep’in vazgeçilmez lezzeti olan Antep Fıstığında son dönemlerde Aflatoksin tehlikesi yaşanıyor. Yurt dışına ihraç edilen ürünler, yüksek aflatoksiyon seviyesi nedeniyle sıkça sınırdan geri dönüyor. Bu ürünler ise imha ediliyor.
ÜRÜN İSPANYA’DAN GERİ DÖNDÜ
Son olarak İspanya’ya ihraç edilen Antep Fıstığı ürününde yüksek oranda aflatoksin tespit edildi. Avrupa Birliği Gıda Uyarı Sistemi RASFF'ten yapılan 2025.4279 no'lu duyuruya göre Türkiye'den İspanya'ya ihraç edilmek istenen Antep fıstıklarında yüksek oranda aflatoksin tespit edildi. Ürünlerin sınırdan geri çevrilerek iade edildiği duyuruldu.
Söz konusu duyuru Gaziantep’in yöresel lezzeti Antep Fıstığında uygun koşullarda muhafaza şartlarının sağlanarak ihracatının yapılmadığı yönündeki tartışmaları da güçlendirdi.