Aralık 2023’te açıklanan 17.002 TL'lik asgari ücret, milyonlarca çalışan asgari ücretlinin cebine girmeden dolar karşısında ciddi bir değer kaybına uğradı.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR DÖVİZ KURU NEDENİYLE ZARARDA

Türkiye genelinde milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrette büyük kayıp.

2024 yılında asgari ücretin 17.002 TL olarak belirlenmesinin ardından, doların yükselişi nedeniyle asgari ücretli çalışanlar büyük bir kayıp yaşadı. Asgari ücretin açıklandığı günden bu yana dolar karşısında yaklaşık %3 değer kaybeden Türk lirası, asgari ücretin alım gücünü de düşürdü.

DOLAR 30 LİRAYI GEÇTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 28 Aralık 2023 tarihinde sendika başkanlarıyla birlikte yaptığı basın toplantısında, 2024 yılı asgari ücretini 17.002 TL olarak duyurdu. Bu rakam, o günkü dolar kuruyla 579 dolar ediyordu. Ancak aradan geçen bir ayda dolar kuru 29,34 liradan 30,35 liraya yükseldi. Bu da asgari ücretin dolar cinsinden 560 dolara gerilemesine neden oldu.

ASGARİ ÜCRET 576 TL ERİDİ

Asgari̇ Ücret 576 Tl Eri̇di̇

Asgari ücretin açıklandığı günden bu yana dolar karşısında 19 dolar değer kaybeden Türk lirası, asgari ücretli çalışanların cebine girmeden 576,46 TL eritti. Bu da asgari ücretin %3,4 oranında azalması anlamına geliyor.

Asgari ücretli çalışanlar, 1 Şubat’ta zamlı maaşlarını alacaklar ancak dolar kuru artmaya devam ederse, daha fazla kayıp yaşayabilirler.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) belirlediği asgari geçim indirimi, enflasyon oranı, refah payı ve ekonomik veriler gibi kriterler göz önünde bulundurularak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyonda, işçi, işveren ve devlet temsilcileri yer alıyor. Asgari ücret, her yılın sonunda bir sonraki yıl için açıklanıyor.

Muhabir: Bahri Uçar