Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal okuryazarlık düzeyi düşük olan yatırımcıların sermaye piyasalarında dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Şimşek, “Sermaye piyasalarında finansal okuryazarlık dönemini başlatıyoruz.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımcılar için finansal okuryazarlığın ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

FİNANSAL BİLGİ ARTMALI

Şimşek, finans teknolojisindeki hızlı gelişme ve değişim, yeni finansal araçlar, ponzi sistemi gibi konuların finansal bilgiyi daha da önemli hale getirdiğini söyledi. Şimşek, dünyada birçok ülkenin toplumun finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek için çalışmalar yaptığını belirtti.

Şimşek, ülkelerin kalkınma stratejisi açısından yurt içi tasarrufların artması ve tasarrufların finansal piyasalar aracılığıyla reel sektöre aktarılmasının önemli olduğunu ifade etti. Şimşek, “Ülke genelinde, finansal eğitim ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasıyla hem bireysel yatırımcıların sağlıklı yatırım kararları alarak finansal piyasalara aktif katılımı sağlanacak, hem de farkındalığı yüksek bireyler sayesinde tasarruflar, finansal piyasalara istikrarlı yatırım kaynağı olarak sunulacak. Finansal okuryazarlık seviyesinin yükselmesi, finansal dolandırıcılıklara karşı korunmayı sağlıyor, doğru yatırım kararlarının alınmasına imkan veriyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE FİNANSAL OKURYAZARLIK SEVİYESİ DÜŞÜK

Şimşek, Türkiye’de de finansal okuryazarlık seviyesinin artması gerektiğini vurguladı. Şimşek, şöyle devam etti:

“Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel şirketler, finansal okuryazarlık alanında projeler gerçekleştiriyor ancak faaliyetler yeterince koordineli değil. Ülkemizde mesleki ve teknik liselerde finansal okuryazarlık seçmeli ders olarak veriliyor. Ayrıca bazı ön lisans ve lisans programlarında kısıtlı düzeyde finansal okuryazarlık dersi bulunuyor. İlköğretimde finansal okuryazarlık eğitimi için eğitmen eksikliği var.”

YATIRIMCILAR ZARAR GÖRÜYOR

Şimşek, finansal okuryazarlığın artırılması sayesinde hane halkı ve firmaların tasarruf etme bilincinin gelişeceğini söyledi. Şimşek, “Son yıllarda özellikle finansal okuryazarlık seviyesi düşük olan bireysel yatırımcıların foreks, kripto varlıklar ve borsa gibi alanlarda yüksek kazanç beklentisiyle hareket ettiği ve yüksek risk aldığı görülüyor. Tüyo ve duyum gibi yanlış ve yanıltıcı yönlendirmelere karşı savunmasız kalan bu yatırımcılar zarar görüyor. Düşük finansal okuryazarlık seviyesindeki bireylerin risk yönetiminde zorlandıkları, yatırım ürünleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, yatırım ürünlerinin özelliklerini ve risk seviyelerini değerlendiremedikleri, şirket finansallarını analiz edemedikleri biliniyor.” dedi.

FİNANSAL OKURYAZARLIK DÖNEMİ BAŞLIYOR

Şimşek, finansal okuryazarlık konusunda atılacak adımların ve yeni projelerin önemine işaret etti. Şimşek, şunları söyledi:

“Atacağımız adımlar ve yeni projeler, yatırımcı davranışını profesyonel seviyeye getirecek, sermaye piyasalarına katılımı artıracak, sürü psikolojisiyle yatırım davranışını önleyecek. Finansal okuryazarlık seviyesi düşük olan yatırımcılar sermaye piyasalarında zarar edebilir, bu yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor. Bu kapsamda sermaye piyasalarında finansal okuryazarlık dönemini başlatıyoruz. Finansal Okuryazarlık Portalı, Sermaye Piyasaları Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı, Finansal Okuryazarlık Sertifikası gibi projeleri hayata geçiriyoruz.”

Kaynak: AA