“Vergi Borçlarının Silinmesi Mümkün Değil”
TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ederken söz alan Bakan Mehmet Şimşek, vergi affına ilişkin beklentilerle ilgili şu net ifadeleri kullandı:
“Hiçbir şekilde vergi borçlarının silinmesi mümkün değildir.”
Bu açıklamayla birlikte, son dönemde Gaziantep’te sıkça dile getirilen “vergi affı çıkacak mı”, “2026’da vergi borçları silinecek mi” gibi sorulara da resmî düzeyde yanıt verilmiş oldu. Bakan Şimşek, vergi politikalarının mali disiplin çerçevesinde yürütüleceğini ve bu konuda taviz verilmeyeceğini açıkça ortaya koydu.
Gaziantep Esnafının Merak Ettiği Konu Meclis’te Açıklığa Kavuştu
Turizm, tarım ve ticaretin önemli merkezlerinden biri olan Gaziantep’te, özellikle artan maliyetler nedeniyle vergi affı beklentisi son aylarda daha yüksek sesle dile getiriliyordu. Küçük esnaf, turizm işletmeleri ve çiftçiler, borçların yapılandırılması ya da silinmesi yönünde bir adım atılıp atılmayacağını merak ediyordu.
Bakan Şimşek, bu konuda yetkinin yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ait olduğunu vurgulayarak, kamuoyunda dolaşan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Bu açıklama, Gaziantep iş dünyasında süregelen belirsizliklere de son noktayı koymuş oldu.
Mali Disiplin Mesajı: Geri Adım Yok
Mehmet Şimşek’in açıklamalarında öne çıkan ana mesajlardan biri de mali disiplinin korunacağı yönünde oldu. Vergi borçlarının silinmesi ya da af benzeri uygulamaların, kamu maliyesi açısından sürdürülebilir olmadığına dikkat çekildi.
Bu yaklaşım, 2026 bütçesiyle birlikte:
-
Kamu gelirlerinin korunması
-
Bütçe açığının kontrol altında tutulması
-
Vergi adaletinin sağlanması
hedeflerinin öncelikli olduğunu gösteriyor. Gaziantep’te yatırım ve ticaret yapan kesimler için bu mesaj, ekonomik planlamaların daha dikkatli yapılması gerektiğine işaret ediyor.
Asgari Ücret Açıklaması Gaziantep’teki Çalışanları da İlgilendiriyor
Bakan Şimşek, konuşmasında asgari ücret konusuna da değindi. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasının, 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 1,1 trilyon liralık bir maliyet oluşturduğunu belirten Şimşek, bu uygulamanın doğrudan bir vergi harcaması niteliği taşıdığını ifade etti.
Gaziantep’te özellikle turizm, hizmet ve tarım sektörlerinde çalışan binlerce kişi açısından bu açıklama büyük önem taşıyor. İşverenler ve çalışanlar, asgari ücret politikalarının bütçe üzerindeki etkilerini ve olası yeni düzenlemeleri yakından izliyor.
“Vergi Muafiyetleri Keyfi Olamaz” Vurgusu
Vergi istisnaları ve muafiyetleriyle ilgili de net mesajlar veren Bakan Şimşek, bu düzenlemelerin Anayasa gereği yalnızca kanunla yapılabileceğini hatırlattı. Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan yasal düzenlemeyle, vergi aslının uzlaşmaya konu edilemeyeceğine dair açık bir hüküm getirildiğini anımsattı.
Bu açıklamalar, vergi affı ya da borç silme beklentilerinin hukuki zeminde karşılığı olmadığını bir kez daha ortaya koydu.
Gaziantep Ekonomisi İçin Net Bir Çerçeve Çizildi
Bakan Şimşek’in TBMM’de yaptığı bu açıklamalar, Gaziantep ekonomisi açısından net ve kesin bir tablo ortaya koydu. Vergi affı beklentisi içinde olan kesimler için belirsizlik sona ererken, mali disiplinin 2026 yılında da temel politika olmaya devam edeceği mesajı verildi.
Gaziantep’te esnaf, çiftçi, çalışan ve yatırımcılar açısından bu açıklamalar, önümüzdeki dönemde:
-
Vergi yükümlülüklerinin ertelenmeyeceğini
-
Af beklentisine göre plan yapılmaması gerektiğini
-
Ekonomik kararların daha temkinli alınmasının önemini gözler önüne seriyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarıyla birlikte, Gaziantep’te vergi affı beklentileri resmî olarak sona ermiş oldu. Vergi borçlarının silinmeyeceği ve mali disiplinin tavizsiz sürdürüleceği net bir şekilde ifade edildi. 2026 bütçesi kapsamında verilen bu mesajlar, Gaziantep’teki ekonomik aktörler için yeni dönemin kurallarını açıkça ortaya koyuyor.





