Bayramda şekerleme, çikolata ve lokum gibi gıda ürünleri almak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu belirten Gıda Mühendisi Serkan Durmuş, taklit ve tağşiş ürünlerden uzak durulması konusunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Gaziantep Şehitkamil Nöbetçi Eczane | 28 Nisan 2024 Pazar Gaziantep Şehitkamil Nöbetçi Eczane | 28 Nisan 2024 Pazar

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber çeşit çeşit çikolata lokum ve şekerler alınmaya başlandı. Ancak hemen hemen her yerde satılmaya başlanan bayram şekeri ve çikolatası alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala çikolata, şeker ve lokumlara talep artarken, uzmanlar, taklit ve tağşiş (katıştırılmış) ürünlerden uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Gıda Mühendisi Serkan Durmuş, niteliksiz, kalitesiz, denetime tabi olmayan ve katkı maddeleriyle katıştırılan çikolata ve şekerlerin insan sağlığını tehlike altına sokabileceğini belirtti.

"ÇİKOLATA VE ŞEKER ALIŞVERİŞİNE TÜKETİCİLER HASSAS OLMALI"

Çikolata ve şeker konusunda alışveriş yaparken dikkat edilecek hususların tüketici açısından önemli olduğunu kaydeden Gıda Mühendisi Durmuş, "Çikolata ve şeker bir gıda ürünü olduğu için Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle, kayıt numarasıyla üretilmiş ürünler olmalıdır. Ambalajlarında herhangi bir yırtık, delik ve parça unsuru söz konusu olmamalıdır. Gıda, muhafaza koşullarına uygun şekilde muhafaza edilmeli ve etiket bilgilerine bakıldığında da vatandaşların etiket bilgilerinde üreticinin kayıt numarasını, tr kodunun kayıt numarasını ve içeriklerini görmelidir." dedi.

Serkan Durmuş

"DENETİMLERDE TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR VAR"

Tüketicinin bakabileceği ve görebileceği unsurlar olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığının yapacağı denetimlerde de dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu belirten Durmuş, "Özellikle şeker gibi ürünlerde yapay ve doğal tatlandırıcılar var. Üzerinde limitlere bağlı olmak üzere gıda kodeksine uygun şekilde bir takım katkı maddeleri kullanması gerekiyor. Bu oranların dışına çıkmaması lazımdır. Çikolatada en rastlanılan unsurlardan olan kokolin ve kakao arasındaki karışımdan dolayı bir takım farklılıklar söz konusudur." şeklinde konuştu.

"UCUZ ÜRÜNLERİ TERCİH ETMEK YERİNE MAKUL PİYASA DEĞERLERİNDEKİ ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ"

"Çikolata, kakao yağından elde edilen bir üründür" diyen Durmuş, "Ama tağşiş ve taklit noktasında bakıldığında kakao tozu, margarin veya hayvansal yağların karışımıyla çikolata üretilmektedir. Vatandaşlar artan gıda ve girdi maliyetleri, artan şeker ve çikolata fiyatlarını değerlendirerek satın alma yapmalıdır. Ucuz, ihtiyacını giderebilecek ürünleri tercih etmek yerine makul piyasa değerlerindeki ürünleri tercih etmelidir. Ürünleri açıkta satılan çikolata ve şekerden ziyade kimin tarafından üretildiği bilinen ambalajlı ve güvenli yerlerden bu ürünleri temin etmelidir." diye belirtti.

"BAYRAMDA AŞIRIYA KAÇMAMAK GEREKİYOR"

Gıda Mühendisi Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazan ayında oruç tutulduğu için vücuta bir takım tüketim ve değişiklikler söz konusudur. Bayram boyunca aşırı şeker çikolata ve tatlı tüketilmesini önermiyoruz. Belli oranda tatlı tüketilebilir, ama bol miktarda su içmeli ve yürüyüş yapmalıdır. Bayramda aşırıya kaçmamak gerekiyor. Aşırılık beraberinde bir takım hastalıkları getirebilir. Niteliksiz, kalitesiz, denetime tabi olmayan ve katkı maddeleriyle taklitli tağşişli çikolata şeker tüketilirse insan sağlığı tehlike altına girebilir." diye konuştu.

Kaynak: İLKHA