Uzmanlar, depozito iadesiyle ilgili konularda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıklıyor.

DEPOZİTO İADESİNDE UZMAN İSİMDEN ÖNEMLİ TAVSİYELER

Depozi̇to İadesi̇nde Uzman İsi̇mden Önemli̇ Tavsi̇yeler

Ev sahipleri ve kiracılar arasında depozito konusunda yaşanan anlaşmazlıklar, zaman zaman hukuki süreçlere dönüşebiliyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili değerli bilgiler vererek kiracıları hakları konusunda uyarıda bulundu.

VADELİ HESAP ÖNERİSİ

Vadeli̇ Hesap Öneri̇si̇

Kiraz, depozito iadesinde sorun yaşanmaması için ortak vadeli hesap önerisinde bulunuyor. Vadeli hesaba yatırılan depozito miktarının, belirlenen vadelerde ödenmesini öneren Kiraz, bu şekilde taraflar arasında daha şeffaf bir sürecin işleyebileceğini ifade ediyor.

İŞ MAHKEMELERİNDE ARTAN UYUŞMAZLIKLAR

İş Mahkemeleri̇nde Artan Uyuşmazliklar

Son dönemde, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun çoğu zaman iş mahkemelerine taşındığını belirtiyor. Kiracıların evlerini boşaltırken depozitolarını nasıl alacakları, ev sahiplerinin depozitoyu verme hakkı ve ev satıldığında kiracının parasını kimin ödeyeceği gibi konular mahkemelerde sıkça ele alınıyor.

DEPOZİTO VE KİRA BEDELİ İLİŞKİSİ

Depozi̇to Ve Ki̇ra Bedeli̇ İli̇şki̇si̇

Depozitonun üç kira bedelini geçmemesi ve aynı zamanda kira olarak sayılmaması gerektiğini vurgulayan Kiraz, ev sahibinin kullanım kaynaklı küçük hasarlar için zarar talep etme hakkına da dikkat çekiyor. Ev sahibi, bu tür durumlarda depozitoyu vermeme hakkına sahip olabilir.

Depozito iadesi sürecinde yaşanabilecek anlaşmazlıkların önüne geçmek adına, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın önerileri kiracılar ve ev sahipleri için önemli bir rehber niteliğinde. Vadeli hesap kullanımının daha şeffaf bir süreci beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır.

Muhabir: MEHMET FENER