Dezenformasyon Başkanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan "Facianın yaşandığı altın madenine 'kapasite artırımı izni' Murat Kurum'dan" başlıklı haberlerin manipülasyon içerdiğini açıkladı.

Açıklamada, Çevresel Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) belirli bir proje veya faaliyetin çevre üzerindeki önemli etkilerini belirleyen bir süreç olduğu ve kapasite artışlarına ÇED sürecinde onay verilmesinin mevzuat kapsamında zorunlu olduğu, ancak tek başına yeterli olmadığı belirtildi.

ÇED kararı sonrası işletmenin kapasite artışını hayata geçirebilmesi için ilgili mercilerden gerekli izinleri alması gerektiği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın maden işletmesinin kapasitesini artırma gibi bir yetkisinin bulunmadığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, bakanlığın söz konusu dönemde işletmeyi 135 kez denetlediği, 21 Haziran 2022'de yaşanan boru hattı arızası nedeniyle işletmeye en üst sınır olan 16 Milyon 441 Bin TL idari para cezası uygulandığı ve faaliyetin durdurulduğu da kaydedildi.

Muhabir: Ahmet Kuş