Bu birikmiş paralarınızı nasıl alacağınız konusunda merak ediyorsanız, işte detaylar...

Milyonlarca çalışanı etkileyen bir durum söz konusu. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan ödemeler, vatandaşların hakları arasında önemli bir yer tutuyor. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve şahıs ödemelerini e-Devlet üzerinden kolayca görüntüleyebilir ve birikmiş alacağınızı kontrol edebilirsiniz.

1

SGK tarafından yapılan ve unutulan destek ödemeleri, vatandaşların derhal kontrol etmeleri gereken önemli konular arasında yer alıyor. Bazı durumlarda ödemeler otomatik olarak hesaplara aktarılırken, bazı durumlarda başvuru yapılması gerekebilir.

DÜZENLİ OLARAK HESAPLARINIZI KONTROL EDİN

Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bekletilen paralar, sahipleri tarafından unutulabildiği veya fark edilemediği için alınmıyor. Bu nedenle, vatandaşların düzenli olarak hesaplarını kontrol etmeleri ve hak ettikleri destekleri alabilmek için gerekli adımları atmaları büyük önem taşıyor.

NEREDEN SORGULANIR?

2

Unutulan para yardımlarını geri almak için ilk adımı atmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden yapacakları sorgulamalarla bu konuda bilgi edinebilirler. SGK'nın resmi internet sitesi veya e-Devlet sistemi aracılığıyla yapılan sorgulamalarla, unutulan yardımların varlığı kolaylıkla öğrenilebilir ve hak sahibi olunan paralar alınabilir.

Devletin sunduğu destekler arasında yaşlı aylığı gibi yardımlar belirli koşulların sağlanması durumunda 65 yaş üstü vatandaşlara verilir. Engelli bireylerin bakımını üstlenen yakınlarına sağlanan destekler de bu kapsamda yer alır. Haber Global'a göre, anne adaylarına ve çalışamayan hastalara sağlanan destekler de unutulabiliyor ve bu tür yardımlardan faydalanmak için ilgili kurumlara başvurmak gerekiyor.

Bankalarda unutulan paralar konusunda ise, bankalar belirli bir süre içinde sorgulama yapma hakkı tanırlar. Bankaların resmi internet siteleri üzerinden yapılan duyurular sayesinde, vatandaşlar unutulan paralarını isimlerine göre sorgulayabilir ve geri alabilirler. Devletin sağladığı sosyal yardımlar ve bankalarda unutulan paralar, vatandaşların hakları içindedir ve bu haklardan faydalanabilmek için düzenli olarak ilgili platformları kontrol etmek ve gerekli sorgulamaları yapmak gerekiyor.

Muhabir: MEHMET FENER