Emlak vergisi muafiyeti için belirlenen şartlar netleşti ve milyonlarca emekli bu avantajdan yararlanacak.

Ev sahiplerinin belediyelere ödediği Emlak Vergisi, iki taksit halinde ödenir. Mart ile mayıs arasında yapılan ilk taksit ödemesinin ardından kasım ayında ikinci taksit ödemesi gerçekleşir. Ancak, belirli şartları sağlayan emeklilerin emlak vergisi ödeme zorunluluğu bulunmayacak.

Emlak vergisinden muaf olacak olan emekliler arasında, geliri olmayan ev hanımları, işsizler ve SGK’dan aldıkları maaş haricinde başka bir geliri olmayanlar bulunuyor. Ayrıca, engelliler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemeyecek. Çalışan emekliler muafiyetten yararlanamazken, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek evden ise vergi alınmayacak. Bu muafiyet hakkı, evde oturan ya da kiraya verilen evler için geçerli olacak ve muafiyet hakkı korunacaktır.

Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen vatandaşların, belediyeye dilekçeyle başvurmaları gerekiyor; aksi takdirde vergi ödeme zorunluluğu doğabilir. Vergiden muaf olan emekliler, belediyeye başvuru yaptıktan sonra geriye dönük 5 yıl içinde fazla ödenen vergilerini geri alabilecekler.

Ancak, arsası olan ve iş yeri bulunan emekliler, maalesef emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayacaklar. Bir emeklinin üzerinde sadece bir konut bulunması şartıyla, hem kendisinin hem de eşinin evi olan emekli de vergi ödemeyecek. Bu düzenleme, emeklilere ekonomik bir rahatlama sağlayarak yaşam kalitelerini artırmayı hedefliyor.

Muhabir: MEHMET FENER