Emekliye Yüzde 5 Ek Zam Teklifi Meclis'te! Emekliye Yüzde 5 Ek Zam Teklifi Genel Kurulu'nda ne zaman görüşülecek? Zam farkları emeklilerin hesaplarına ne zaman yatırılacak? İşte detaylar…  

İşçi ve bağkur emeklilerine yüzde 5 ek zam öngören kanun teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek ve yasalaşması planlanıyor.

Yüzde 42,6 Artış ve 10 Bin Lira Aylık

Kanun teklifiyle birlikte işçi ve bağkur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacak. Böylece emeklilerin artış oranı yüzde 42,6'ya çıkacak. En düşük emekli aylığı ise 10 bin lira olacak. Zam farkları, kanun yürürlüğe girdikten sonra emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

Asgari Ücret Desteği 700 Lira Olacak

Kanun teklifiyle işverenlere sağlanan asgari ücret desteği de 500 liradan 700 liraya yükseltilecek. Bu destekten yararlanmak için işverenlerin sigorta primlerini düzenli ödemesi gerekecek.

Kısa Çalışma Ödeneğine Salgın Koşulu

Kanun teklifiyle kısa çalışma ödeneğinin kapsamı da genişletilecek. Kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da dahil edilecek. Böylece salgın nedeniyle işlerini kaybetme riski olan sigortalılar da kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için gereken asgari prim ödeme gün sayısı da 600'den 450'ye düşürülecek.

Muhabir: Bahri Uçar