Orta yaşlı erkekler için dikkat çekici bir araştırma sonucu ortaya çıktı: Göbek yağı, beyin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturabiliyor. Karın bölgesinde fazla yağ bulunan ve ailelerinde Alzheimer hastası olan kişilerde beyin fonksiyonlarının daha zayıf olduğu belirlendi. 

GÖBEK YAĞI DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR

Araştırmacılar, karaciğer ve pankreasta yağlanmanın demans riskini artırabileceğini düşünüyor. Bu etkinin ise kadınlarda görülmediği belirtildi.

Rutgers Health'ten Michal Schnaider Beeri, araştırma sonuçları hakkında şu yorumu yaptı:

"Orta yaşlı erkeklerde, Alzheimer riski yüksek olanlarda, pankreastaki yağ miktarı arttıkça, bilişsel performans ve beyin büyüklüğü azalıyordu."

AİLE GEÇMİŞİ VE BİLİŞSEL YETENEĞİ

Araştırmacılar, aile geçmişinde Alzheimer olan 204 sağlıklı orta yaşlı kişi üzerinde deney yaptı. Sonuç olarak, karın yağı fazla olan erkeklerin bilişsel yeteneklerinin daha zayıf olduğu gözlemlendi.

Yeniçağ'da yer alan bilgilere göre, daha önce yapılan çalışmalar da beden kitle endeksi yüksek olan erkeklerin demans olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermişti. Fakat bu yeni araştırma, asıl sorunun orta yaşta göbek yağı olduğunu öne sürüyor.

KARIN YAĞI BEYNİ NASIL ETKİLİYOR?

Sheba Tıp Merkezi'nden Sapir Golan Shekhtman, bulgular hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bulgularımız, beden kitle endeksi ile biliş arasındaki bağlantıdan daha güçlü ilişkiler gösteriyor; bu da, bilişsel işlevselliği ve demans riskini etkileyen faktörün beden kitle endeksi değil, karın yağı olduğunu gösteriyor."

Araştırma Obesity dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Yeniçağ