Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarıyla gündeme gelen konut kredisi destekleri konusunda bazı uzmanlar, bu yıl içinde yeni bir kampanyanın zor olabileceğini belirtirken, diğerleri ise Mart ayında kamu bankalarının sermaye artırımı hazırlığı yaptığını iddia ederek umut verici bir takvim öngörüyor.

ÖZELMACIKLI: "ÖDEME ESNEKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut kredisi konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'na atıfta bulunan Özelmacıklı, düzenli gelire sahip çalışanlara yönelik, uzun vadeli, değişken faizli ya da eşik bir ücrete endeksli, ödeme esnekliğine sahip konut kredilerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ KAMPANYASI BU YIL ZOR"

Özelmacıklı, Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı düşük faizli konut kredisi kampanyasının bu yıl içinde gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu belirtti. "Lakin ilk defa ev alacaklara yönelik yeni krediler yerine hükümetin daha çok Yerinde Dönüşüm ve Yarısı Bizden kampanyaları ile kentsel dönüşüme daha çok destek vereceğini düşünüyorum. Bu nedenle bu yıl içinde yeni bir düzenleme zor gözüküyor" dedi.

FAİZ ORANLARI İÇİN O RAKAMLAR ÖNE ÇIKTI

Kredi kampanyası olması durumunda beklentilerini paylaşan Özelmacıklı, mevcut faiz oranlarının altında bir beklenti olduğunu belirtti. "Eğer bir kredi kampanyası olursa şu anki 2.85'li oranların altında bir beklenti var diyebiliriz. Bunun biraz daha oturması için de özellikle enflasyon kısmında düşüşü görmemiz ve kredilerde faiz oranlarının en azından 1.5 seviyelerine çekilmesine ihtiyaç duyuluyor" şeklinde konuştu.

ÖDEMELER ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLENSİN ÖNERİSİ

Ödemelerin asgari ücret gibi bir sabit ücret üzerinden değerlendirilmesi önerisinde bulunan Özelmacıklı, "Konut kredisi ödemelerinin eşik bir ücrete endekslenmesi için Merkez Bankası’nın bir tavsiyesi var. Ben de bir öneri olarak ödemelerin asgari ücret gibi bir sabit ücret üzerinden değerlendirilmesinin faydalı olabileceğini düşünüyorum" dedi.

ÖDEMELER NE KADAR OLACAK?

Özelmacıklı, 1 milyon TL için aylık yüzde 2.87 faiz oranı üzerinden 120 ayda aylık ortalama 29.695 TL geri ödeme olacağını belirtti. Faiz oranının düşmesi durumunda ödemelerin 20.398 TL'ye, yüzde 1.50 seviyesine çekilmesi durumunda ise 18.018 TL'ye kadar düşebileceğini ifade etti.

Konut Kredisi Paylaşımları

BABUŞCU'NUN 'SERMAYE ARTIRIMI' İDDİASI

ZiraatBankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Mart ayında kamu bankalarının sermaye artırımı gündemde…" dedi. Bu paylaşım, yeni bir konut kredisi kampanyası için hazırlık yapıldığı yönündeki iddiaları güçlendirdi. Paylaşıma yapılan yorumlar arasında, "Demek ki kredi seferberliği başlayacak yine Haziran gibi!! Konut kredisi loading..." gibi ifadeler dikkat çekti.

Uzmanlar, konut kredisi bekleyenleri dikkatle gelişmeleri takip etmeye çağırıyor. Mart ayındaki olası sermaye artırımının, yeni kredi paketlerinin önünü açabileceği değerlendiriliyor. Ancak, net bir kampanya takvimi henüz belirlenmiş değil.

Editör: Mehmet FENER