Muş ilinde yapılan kritik jeofizik incelemeler, özellikle Varto fay zonu ve Kuzey Anadolu fayı üzerindeki Erzincan, Tokat ve Sivas bölgelerindeki fay hatlarında artan gerilimi tespit etti. MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile çeşitli üniversitelerden oluşan jeofizik ekibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının stres birikimini detaylı bir şekilde inceledi.
Belirlenen artan gerilim, bilim insanlarını dikkatli olmaya ve uyarıda bulunmaya yöneltti. Jeofizik ekibinin tespitleri, ilerleyen süreçlerde özellikle Tokat, Sivas ve Erzincan çevrelerinde beklenen sismik aktiviteye dikkat çekiyor. Bilim insanları, bu verilere dayanarak bölgede yaşayan vatandaşları afet riskine karşı tedbirli olmaya çağırıyor.
Muş'ta yapılaşma denetimine vurgu yapan Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti. Dölek, özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremin gündemden düşmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye bir deprem ülkesidir. Deprem yaşamımızın doğal bir parçası olması gerekir ki bizim bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekir" dedi.
Jeofizik ekibinin tespitlerine göre, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte oluşan enerjinin yeni depremlere yol açabileceğine dikkat çekildi. Özellikle Kuzey Anadolu fayında artan sismik aktivitenin, Tokat, Sivas ve Erzincan çevresinde canlılık yaratabileceği belirtildi. Uzmanlar, bu nedenle bölgede yaşayanların deprem riskine karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguluyor.
Muş'ta yapılaşma denetiminin daha da sıklaştırılması gerektiğini belirten Dr. Dölek, ovaya doğru yapılaşmanın engellenmesi, çok katlı binaların inşasında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Dölek, "6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin bize öğrettiği en önemli şey doğru zeminde doğru bina inşa edilirse deprem tehlike olmaktan uzak, doğal bir sismik aktivite olarak kalır" dedi.