Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni bir sistemle, yıllık elektrik tüketimi yüksek olan hanelere sağlanan devlet desteğinin kaldırılacağını açıkladı. Bu düzenlemeyle, elektrik tüketimi 5000 kWh’nin üzerine çıkan aboneler, faturalarında yüzde 60’lık bir zamla karşı karşıya kalacak.
YENİ DÜZENLEME HANGİ TÜKETİCİLERİ ETKİLEYECEK?
Haftalardır kamuoyunda merakla beklenen ve tartışılan elektrik fatura düzenlemesi, özellikle sosyal adaletin sağlanması adına atılmış bir adım olarak öne çıkıyor. Bayraktar’ın açıklamalarına göre, halihazırda hanelerdeki elektrik ve doğalgaz faturalarının yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanıyor. Ancak bu düzenleme ile yüksek tüketim yapan abonelere yönelik devlet sübvansiyonu son bulacak. Bu değişiklik, elektrik tüketiminde yüksek seviyelerde seyreden hanelerin faturalarında belirgin bir artışa neden olacak.
YÜKSEK TÜKETİCİLER İÇİN YÜZDE 60 ZAM
Yeni düzenlemeyle birlikte aylık 417 kWh’nin üzerinde elektrik tüketen aboneler, Şubat ayından itibaren yüzde 60’lık devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Türkiye genelindeki konutlarda ortalama elektrik tüketimi 200 kWh civarında seyrediyor. Bu oran göz önüne alındığında, yeni sınırın oldukça yüksek tüketim yapan kesimi hedef aldığı anlaşılıyor. Bu düzenlemeye göre, 417 kWh sınırını aşan tüketiciler, faturalarının tamamını kendi imkanlarıyla ödeyecek.
DÜZENLEME SADECE YÜZDE 3'LÜK BİR KESİMİ ETKİLEYECEK
Yeni fatura sistemi, Türkiye’deki konutların yaklaşık yüzde 3’ünü etkileyecek. Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplam elektrik tüketimi 5000 kWh’nin altında kalan aboneler, devlet sübvansiyonundan yararlanmaya devam edecek. Yani bu yeni sistem, büyük oranda toplumun az bir kesimini etkileyecek.
ELEKTRİK TÜKETİMİ NEDEN SINIRLANDIRILIYOR?
Bakan Bayraktar, bu yeni düzenlemenin, sosyal adaleti sağlamak amacıyla yapıldığını vurguladı. Hükümetin elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yüksek oranlı sübvansiyonları azaltması, devlet bütçesine olan yükü hafifletmek amacını da taşıyor. Bayraktar, enerji fiyatlarındaki küresel artışlar ve Türkiye’nin enerji ithalatı maliyetlerindeki yükselmenin bu tür önlemleri zorunlu kıldığını belirtti.
Bu düzenlemeyle sosyal adalet sağlanırken, elektrik kullanımında tasarrufun da teşvik edilmesi hedefleniyor. Yüksek enerji tüketen abonelerin bu düzenleme sonrası tüketimlerini gözden geçirmesi bekleniyor.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TÜKETİMİ VE TASARRUF ÖNLEMLERİ
Enerji tüketimi, Türkiye’nin en önemli konularından biri olarak karşımıza çıkıyor. Enerji fiyatlarının küresel seviyede artış gösterdiği bir dönemde, tasarruf odaklı politikaların uygulanması giderek önem kazanıyor. Türkiye, enerjisinin büyük bir kısmını ithal eden bir ülke olarak, vatandaşların enerji tasarrufuna yönlendirilmesiyle hem bütçe dengesini korumayı hem de çevresel sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor.
Bakanlık, yeni düzenlemeyle elektrik kullanımında dikkatli davranan tüketicilere devlet desteğinin devam edeceğini belirterek, yüksek tüketiciler için artan maliyetlerin diğer kullanıcılar üzerinde bir yük oluşturmasının önüne geçmek istediklerini ifade etti.