SİVAS'TA PEŞ PEŞE DEPREMLER MEYDANA GELDİ
Sivas’ta yaşanan iki deprem, bölgenin deprem riski konusundaki hassasiyetini bir kez daha gündeme getirdi. 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremler, şehirde kısa bir süre içerisinde arka arkaya gerçekleşti. Deprem sonrası açıklama yapan Maden Teknolojisi ve Yerbilimleri Mühendisi Serkan İçelli, bölgede harekete geçen eski bir fay hattına dikkat çekti. İçelli, bu fayın ölü olarak bilinen, yani uzun süre aktif olmayan bir fay hattı olduğunu belirtti. Yırtılmayan bir bölümün yeniden yırtıldığını ve bunun bir rahatlama işareti olduğunu söyledi. Ayrıca, bu fay hattının büyük bir deprem üretme kapasitesinin olmadığını, maksimum 5 ila 5.5 büyüklüğünde depremler meydana gelebileceğini ifade etti. İçelli’nin vurguladığı bir diğer önemli nokta ise Sivas çevresinde daha tehlikeli ve uzun fay hatlarının bulunmasıydı. Bu hatlar, 7 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyele sahip.

ECEMİŞ FAYI ÜZERİNE UYARILAR
Deprem konusunda uzman bir diğer isim olan Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından Sivas'taki depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, depremlerin Ecemiş Fayı olarak bilinen bir fay hattı üzerinde gerçekleştiğini ve bu fayın Erzincan’dan Mersin’e kadar uzandığını belirtti. Sol yönlü doğrultu atımlı bu fay hattının, büyük depremler üretme kapasitesine sahip olduğunun altını çizdi.

MTA GÜNCEL DEPREM HARİTASI: DİRİ FAYLAR VE RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye’deki diri fay hatları, MTA tarafından yayınlanan yeni haritada detaylı bir şekilde gösterildi. Haritaya göre, ülke genelinde 485 diri fay bulunuyor ve bu faylar 5.5 büyüklüğünde ve üzeri depremler üretme kapasitesine sahip. Türkiye'nin dört bir yanında bulunan bu diri faylar, özellikle deprem riski yüksek olan bölgeler için önemli uyarılar içeriyor.

Birinci derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta gibi iller başı çekiyor. Ayrıca, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Hatay, Erzincan gibi iller de bu listeye dahil. Bu iller, deprem tehlikesinin en yüksek olduğu bölgeler olarak öne çıkıyor.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Haritaya göre, ikinci derece deprem riski taşıyan iller arasında Tekirdağ, İstanbul, Van, Kahramanmaraş, Zonguldak gibi iller yer alıyor. Bu bölgeler de ciddi bir deprem riski altında. Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun nüfus, depremin etkilerini artırma potansiyeline sahip.

Üçüncü derece deprem riski taşıyan iller ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, İstanbul, Giresun, Şanlıurfa, Mardin ve Adana'nın bazı bölgeleri olarak belirtiliyor. Bu illerde deprem riski daha düşük olsa da yine de tedbirli olunması gereken bölgeler arasında.

DÜŞÜK RİSKLİ BÖLGELER VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Türkiye'de dördüncü ve beşinci derece, yani en düşük deprem riski taşıyan bölgeler arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli ve Ankara gibi iller yer alıyor. Bu illerde deprem riski daha az olmasına rağmen, uzmanlar yine de yapıların deprem yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edilmesinin hayati önem taşıdığını vurguluyor.