ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt liderliğindeki ekip, depremin saniye saniye nasıl meydana geldiğini bilimsel verilerle ortaya koydu.
ODTÜ'NÜN MAKALESİ DEPREM BİLİMİNE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİYOR
ODTÜ'lü bilim insanları, Science dergisinde yayımladıkları makalede, 6 Şubat'taki ilk depremin felakete neden olan yıkımların ardındaki enerji patlamasıyla ilişkilendirildiğini belirttiler. Makale, depremin nasıl meydana geldiğini saniye saniye gösterirken, felaketin fay hatlarında başlayan enerji patlaması sonucu ortaya çıktığını ortaya koyuyor.
ANOMALİLER VE BİLİNMEYENLER AYDINLATILDI
Çalışma, 6 Şubat depremlerinin diğer büyük depremlerden farklı olduğunu gösteriyor. Merkez üssüne 47,5 kilometre uzakta yıkıcı etkiler yaratan depremler, 9 saat arayla peş peşe gerçekleşmişti. ODTÜ ekibi, bu anomaliyi bilimsel verilerle açıklamaya çalıştı.
EKİBİN SAHADA YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR DETAYLANDIRILDI
Prof. Dr. Erdin Bozkurt, makalede, sahada gerçekleştirdikleri 5 haftalık araştırmada, dronlar aracılığıyla haritalama ve gözlem yaptıklarını açıkladı. Fay hatları üzerindeki deformasyonu ve depreme neden olan fayların yer değiştirmelerini inceleyen ekip, elde ettikleri verileri analiz ederek bu olağanüstü durumu bilim dünyasıyla paylaştı.
DEPREMİN BİLİMSEL AÇIDAN BEKLENMEYEN YÖNLERİ
Makalenin yazarlarından Prof. Dr. Bozkurt, depremin, bilim dünyasında beklenmeyen birçok özelliğe sahip olduğunu vurgulayarak, özellikle ikinci depremin "öngörülemez" olduğunu belirtti. Bilim insanları olarak bu durumu anlamaya çalıştıklarını ifade eden Bozkurt, elde ettikleri verilerin dünyanın en prestijli bilimsel dergisi Science'da yer almasının önemine değindi.
GELECEK İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Prof. Dr. Bozkurt, makaledeki verilerin, deprem bölgelerinden uzak durma ve nitelikli binalar inşa etme konusunda önemli bir rehber olduğunu belirtti. Bu çalışma ile elde edilen bilgilerin, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle baş etmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti ve "Sormamız gereken soru depreme hazır mıyız olmalı. Eğer biz bu sorunun cevabını evet olarak verebiliyorsak çok mutluyuz." dedi.
Kaynak: AA