Gaziantep’te bulunan bir kitapevi ilk bakışta sıradan bir sahaf gibi görünse de aslında nostalji kelimesinin hayat bulmuş hali. Kitapevinde bulunan koleksiyon hem nostalji severleri hem de koleksiyon yapmak isteyen insanları memnun ediyor.
Gaziantep’in Tarihi Bey Mahallesinde bulunan kitapevinde; Türkiye’nin ilk pelüş oyuncaklarından tutun da kitaplar, oyuncaklar, kasetler, kartpostallar hatta Cumhuriyet dönemi sabun markaları bile mevcut. Kitapevinde eski kitaplar ve birçok yabancı sanatçının plakları da mevcut.
Koleksiyoncu Seydi Ahmet Bayraktar, ‘’Oyuncak müzesinden daha geniş bir koleksiyonum olduğunu söyleyebilirim. Ancak sergileyecek alana sahip değilim.’’ dedi.
Eski oyuncakları yıllardır topladığını söyleyen Bayraktar, ‘’15 yıldır buradayım. Ancak toplama alışkanlığı bende çocukluk yıllarından geliyor. Kendimi bildim bileli hep topladım. Şu anda özellikle il dışından olmak üzere sürekli arıyorum.’’ dedi.
Türkiye'nin ilk peluş oyuncaklarını koleksiyonunda tutan Bayraktar, oyuncaklarına yıllardır gözü gibi bakıyor.
Eski kıyafetleri de satışa çıkaran Bayraktar, ‘’90’lı yıllardaki formalardan tutun da desenli ve renkli kravatlara kadar var’’ ifadelerini kullandı.
Özellikle oyuncak aradığına değinen Bayraktar, ‘’Her şeyi arıyorum ve alıyorum ancak önceliğim sadece oyuncak. Özellikle eski oyuncak depolarını bulmaya çalışıyorum. Koleksiyonumu o yönde geliştirmek istiyorum.’’ dedi.
Eşyaları sattığını dile getiren Bayraktar, ‘’Buraya gelen her şeyden bir çift kendime ayırdıktan sonra isteyen olursa satıyorum. Satış buradan yapılıyor ancak internet üzerinden de görsel arşivlerim var.’’ dedi.
Şehir dışından bile onlarca misafirleri olduğunu söyleyen Bayraktar, ‘’Başka illerden almak isteyen insanlar da oluyor. Genelde fazla aldığım ürünleri satarım. Satışlardan kazandığım miktar ile yeni ürünler alıyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Genellikle toplu olarak depo şeklinde satın almalar gerçekleştirdiğini söyleyen Bayraktar, ‘’Eski bir bakkal ya da kırtasiye kapandığında depo olarak alıyorum. Buradan hariç 2 depom daha var ve onlarda dolu. Benim için bir iş değil hobi hatta yaşam tarzı gibi bir şey oldu.’’ şeklinde konuştu. Gaziantep’ten çok rağbet olmadığını söyleyen Bayraktar, ‘’Kitapevi kısmı kendi kendisini idare ettiriyor. Gaziantep halkı maalesef çok okumuyor. Burayı da sadece kendi imkânlarım ile çeviriyorum. Devlet ya da belediyelerin herhangi bir desteklemesi maalesef yok.’’ şeklinde konuştu.
(BAHRİ UÇAR)