Türkiye'de yetişen 3 kuruyemiş ürününe dünyanın birçok ülkesinden talep yağıyor. Gaziantep’te yetişen ürün de listede. İşte faydalarıyla öne çıkan o 3 lezzet…
Balkan ve Ortadoğu yemek kültürüne yön veren Türk mutfağının yeri çok ayrı. Kayseri mantısı, iskender kebap, Maraş dondurması, künefe ve mercimek çorbası en iyi 100 Türk lezzeti arasında yer alıyor. Türkiye'de yetişen 3 kuruyemiş ise dünyayı peşinden koşturuyor. İşte faydalarıyla öne çıkan o 3 lezzet…
TÜRKİYE'DE YETİŞEN 3 ÜRÜNE DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN TALEP YAĞIYOR
Gaziantep, Aydın ve Giresun'da yetişen kuruyemişlerimize dünyanın birçok ülkesinden talep yağıyor. Bu 3 lezzet, Taste Atlas tarafından da “dünyanın en iyileri” olarak tanımlanıyor.

ANTİOKSİDAN BAKIMINDAN ZENGİN OLMASIYLA BİLİNEN GİRESUN FINDIĞI
Güzel tadı ve farklı aroması ile bilinen Giresun fındığı, antioksidanlar bakımından zengindir. Fındık, bu özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önler ve hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar.
Oleik asit ve linoleik asit açısından zengin olan Giresun fındığı, kalp sağlığını destekler ve kan kolesterol seviyelerini düşürür.
Tokluk hissini artırıp sindirimi iyileştiren fındık; magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi birçok mineral içerir. B12 vitamini kaynağıdır ve kilo kontrolünü sağlar.

AYDIN KESTANESİ DİĞER KURUYEMİŞLERE ORANLA DAHA DÜŞÜK YAĞ İÇERİĞİNE SAHİP
Büyük Menderes Nehri yakınlarındaki yüksek ovalardan 1000 yıldır yetiştirilen, Aydın kestanesi besleyici bir yemiş olup sağlık açısından bir dizi fayda sağlar. İşte kestanenin faydaları:
Kestane, diğer yemişlere kıyasla daha düşük yağ içeriğine sahiptir. Ayrıca, diğer yemişlere göre daha düşük kalori içeriğine sahiptir, bu nedenle kilo kontrolü için uygun bir atıştırmalık olabilir.
Kestane, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sağlığını destekler, sindirimi iyileştirir ve tokluk hissini artırır. Ayrıca, düzenli lif tüketimi kalp sağlığını da destekleyebilir ve kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir.
Kestane, bir dizi önemli vitamin ve mineral içerir. Özellikle C vitamini, B vitaminleri (örneğin B6 ve folat) ile mineraller (örneğin manganez, bakır ve potasyum) bakımından zengindir. Bu vitaminler ve mineraller, bağışıklık sistemi fonksiyonunu artırır, enerji metabolizmasını destekler ve vücudun çeşitli işlevlerini düzenler.
Kestane, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve hastalıklara karşı koruyucu etki sağlayabilir.
Kestane, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığını destekler ve kemik yoğunluğunu artırabilir, böylece osteoporoz riskini azaltabilir.

ANTEP FISTIĞININ SAYLIĞA PEK ÇOK FAYDASI BULUNUYOR
Gaziantep kökenli bir kuruyemiş olan Antep fıstığının sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Kalp sağlığını destekleyen doymamış yağ asitleri, lif ve antioksidan bakımından zengin olan Antep fıstığı kolesterol düzeyini düşürür, kan basıncını ise kontrol altında tutar.
Doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağlar, beyin fonksiyonları için gereklidir ve hücre zarlarının sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Antep fıstığı, vücuda antioksidanlar sağlar. Bu antioksidanlar, hücresel hasarı önleyebilir, yaşlanmayı geciktirebilir ve çeşitli hastalıklara karşı koruyabilir.
Antep fıstığı, lif ve protein açısından zengin olup kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu da tip 2 diyabet riskini azaltır.