Komşuluk ilişkilerini güçlendiren bu geleneğe göre, her gün farklı bir evde buluşan hanımlar, iftardan sahura kadar süren hummalı çalışmalarla yuvalama hazırlıklarını imece usulüyle sürdürüyor.
GAZİANTEP'İN LEZZET DÜNYASI
Gelenekten Geleceğe Gaziantep yemekleri adlı kitabın sahibi ve Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, Gaziantep'in bayram geleneğini ve özellikle yuvalama yapımının önemini vurguluyor. Bayram sabahı, zengin-fakir ayrımı yapılmaksızın her evde yuvalama hazırlandığını belirten Öztan, bu geleneğin Gaziantep'in mutfak kültüründe önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyor.
BAYRAMDA SOSYALLEŞME İMKANI
Aileler arasında yuvalama yapımı sürecinin, sosyal ilişkileri güçlendirdiğine dikkat çeken Öztan, komşuluk ilişkilerinin ve aile içi iletişimin bu gelenek sayesinde pekiştiğini belirtiyor. Hanımların bir araya gelerek birlikte yuvalama yapmaları, sadece bayram hazırlıklarına değil, aynı zamanda sosyal etkileşime de katkı sağlıyor.
BAYRAM TATLILARI VE GAZİANTEP MUTFAĞI
Bayram yemeklerinin yanı sıra tatlıların da önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Öztan, iftardan sonra komşuların bir araya gelerek kurabiye ve kahke gibi tatlıları birlikte hazırladıklarını dile getiriyor. Zerde, sütlaç, kurabiye ve kahkenin yanı sıra, Gaziantep'e özgü yufka ekmeklerinin pişirilmesi için de aileler belirledikleri günlerde bir araya geliyorlar. Bu gelenek, Gaziantep'in zengin mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynuyor.