Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi’nde bir sunum yaptı. Aselsan’da şu anda 10.600 kişi çalışıyor ve bu kişilerin %63’ü mühendis. Akyol, çalışanların yaş ortalamasının 34 olduğunu, bu oranın Avrupa’daki şirketlerde 50’ye çıktığını belirtti.
Aselsan, yüksek teknolojili ürünler üretiyor. Türkiye’nin kilogram başına ihracat miktarı 1,4 dolar iken, savunma sanayi için bu rakam 58-60 dolara çıkıyor.
Ancak Aselsan’ın ürettiği ürünlerin kilogram başına ihracat fiyatı 2000 doları buluyor. Akyol, “Şu an 4 yıl boyunca bizi idare edecek bir siparişimiz var.” dedi.
Akyol, Aselsan’ın 2018’den bu yana 793 ürünü millileştirdiğini ve bu ürünlerin ülkeye 1 milyar doların üzerinde bir kazanç sağlayacağını belirtti. Şu anda 258 ürün daha millileştiriliyor. Akyol, “Artık transistör ve çip seviyesine kadar yerli ve milli çözümler üretebiliyoruz.” dedi.
Aselsan’ın faaliyet alanları arasında Savunma Sistemleri, Radar-Elektronik Harp, Mikroelektronik Güdüm gibi birçok alan bulunuyor.
Akyol, ürettikleri hava savunma sistemlerinin bu birimlerin her birinin katkısını barındırdığını söyledi.
Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, tarihte ilk hava savunma savaşının Osmanlı askerleri tarafından yapıldığını belirtti.
İtalyan uçağının Trablus semalarında keşif uçuşu yaparken, Osmanlı askerlerinin uçağı tespit ettiği ve uçağı düşürdüğü bilgisini paylaştı.
Akyol, Aselsan’ın modern hava savunma konsepti ve katmanlı hava savunma çözümleri hakkında bilgi verdi. ‘Çok Alçak İrtifa’, ‘Alçak İrtifa’, ‘Orta İrtifa’ ve ‘Yüksek İrtifa’ hava savunma sistemlerini tanıttı.
Akyol, hava savunma döngüsünün tehditlerin tespiti ile başladığını, takip ve teşhisin ardından değerlendirme ve analizlerin yapıldığını, en uygun silahın ilgili tehdide atandığını belirtti.
Akyol, Aselsan’ın radarlar, komuta kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri, atıcı platformlar gibi birçok büyük sistem üzerinde özelleşmiş çözümleri olduğunu belirtti.
Ayrıca, bu sistemlerin birlikte entegre çalışarak etkin bir hava savunma sistemi oluşturduğunu ve hava savunma mimari tasarım yetkinliği bulunduğunu ifade etti.
Akyol, Aselsan’ın geliştirdiği hava savunma sistemlerinin İsrail’in Demir Kubbesi ile kıyaslandığını ve Türkiye’nin uçtan uca hava savunma sistemine “Gök Kubbe” adını verdiklerini belirtti.
Akyol, teknolojik olarak belirli bir yetkinliğe ulaştıklarını ve bu sistemlerin tüm Türkiye’ye yayıldığını belirtti. Akyol, “Demir Kubbe’yi bizden daha öne çıkaran bir şey yok.” dedi.
Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye’nin savunma projelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesinin sırrını açıkladı.
Akyol, Türkiye’nin birçok savunma sistemini kısa sürede hayata geçirdiğini ve bunun üç ana sebebi olduğunu belirtti.
Birincisi, Türkiye’nin sahada aktif bir ordusu var. Bu durum, Türkiye’yi sürekli canlı ve dinamik tutuyor.
İkincisi, Türk mühendislerinin fedakarca çalışması. Akyol, Türk mühendislerinin kaliteli olduğunu ve dünyanın her yerinde aranan profesyoneller olduğunu belirtti.
Üçüncüsü ise net bir siyasi irade ve devletin desteği. Akyol, devletin en üst seviyesinden en altına kadar net bir duruş olduğunu ve herkesin milli ve yerli sistemin arkasında olduğunu vurguladı.