Üretim destekleri, stratejiler ve planlar açıklanıp uygulanırken, hükümet değişmese bile bakan değiştikçe bu planlar değişiyor. Ancak ithalat hiç durmuyor. Öyle ki üretimin planlanması için bile ithalat yapılıyor.
TARIMSAL PLANLAMANIN TARİHSEL SERÜVENİ
Türkiye'nin tarımsal planlama geçmişi, Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanıyor. 1931 yılında Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin düzenlediği “Birinci Ziraat Kongresi” raporlarında tarımsal planlamadan bahsediliyor. Aradan geçen neredeyse bir asra rağmen, tarımda üretim planlamasının önemi hala gündemde. Genellikle bitkisel üretim anlaşılsa da, tarımda planlama sadece neyin ekileceğine karar vermekten ibaret değil. Tohumdan suya, iklimden üretim girdilerine kadar pek çok faktör göz önüne alınarak sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturulmalı.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NIN YENİ YASAL DÜZENLEMELERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda üretim planlaması çalışmalarını sürdürüyor. 23 Mart 2023 tarihinde TBMM'de kabul edilen ve 5 Nisan 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 422 sayılı yasa ile Tarım Kanunu’nun 7. Maddesi değiştirildi. Bu yasaya göre, tarımsal üretimin planlanması, gıda güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilirliğin temin edilmesi için belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alınması zorunlu hale getirildi. 14 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” ile üretim planlaması bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünleri olmak üzere üç ana sektörde yapılacak.
HAYVANCILIKTA ÜRETİM PLANLAMASI VE YOL HARİTASI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılığın 5 yıllık yol haritasını geçtiğimiz Şubat ayında açıkladı. Hayvancılık üretim planlaması, bu yol haritasına dayandırılıyor. Hayvancılık Genel Müdür Vekili Salih Çelik, yapılan çalışmaları özetlerken, verimli, kaliteli ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Üretim kapasitesi, ihtiyaç analizleri, pazar potansiyelleri göz önüne alınarak doğal ve genetik kaynakların korunduğu, hayvan sağlığı ve refahının ön planda tutulduğu bir model geliştirilmesi amaçlanıyor.
HAYVANSAL ÜRETİM İZİNLERİ VE DESTEKLER
Yeni düzenlemelere göre, tarımsal üretimin planlanması kurulu tarafından belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce il/ilçe müdürlüklerinden izin alınması gerekecek. Üretim izni verilmesinde sözleşmeli üretim, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapılan işletmeler öncelikli olacak. Ayrıca, genç ve kadın üreticilere ilave destekler sağlanacak.
ÇİĞ SÜT EYLEM PLANI VE MALİYET MODELİ
Salih Çelik, çiğ süt üretimiyle ilgili yeni maliyet modelini de açıkladı. 19-21 Ocak tarihlerinde düzenlenen Ulusal Çiğ Süt Çalıştayı'nda alınan karar doğrultusunda, çiğ süt maliyetleri üç ayda bir güncellenerek açıklanacak ve tavsiye fiyatı belirlenecek. Bu, üreticilerin maliyetlerini karşılamada önemli bir adım olarak görülüyor.
DAMIZLIK İTHALATI VE ÜRETİMİN ARTIRILMASI
Hayvancılığın 5 yıllık yol haritası kapsamında, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında "Damızlık Düve Temini ve Büyükbaş Hayvan Kesimi İş Birliği" protokolü imzalandı. Bu protokol çerçevesinde Avrupa Birliği ülkelerinden toplam 6 bin baş damızlık boş düve ithal edilecek. Bu düveler, TİGEM işletmelerinde anaç olarak değerlendirilecek ve doğan dişi hayvanlar aile işletmelerine damızlık olarak satılacak.