Küresel Aşı Veri Ağı (Global Vaccine Data Network / GVDN) tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir inceleme, dünya genelinde 99 milyon kişiyi içeren araştırmada Kovid-19 aşılarının beklenenden daha fazla risk oluşturduğunu ortaya koydu. Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca'nın aşılarının özellikle beş farklı tıbbi durumla yüksek risk taşıdığı belirlendi.

Küresel Aşı Veri Ağı (GVDN) adlı uluslararası uzmanlar tarafından gerçekleştirilen inceleme, 99 milyonun üzerinde kişinin dahil olduğu geniş kapsamlı bir çalışma sonucunda Kovid-19 aşılarının kan, kalp ve nörolojik hastalıklarda beklenenden daha fazla risk taşıdığını ortaya koydu.

Araştırmada öne çıkan bulgular arasında, özellikle mRNA tabanlı Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) riskini artırdığı tespit edildi. Aynı zamanda akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM, beyin ve omurilikte iltihaplanma) vakalarında beklenenden fazla artış gözlendi. AstraZeneca aşısının ise Serebral Venöz Sinüs Trombozu (CVST) riskini 3,2 kat, ADEM riskini ise 3,9 kat arttığı belirlendi.

Yapılan incelemede, aşı sonrası rapor edilen yan etkilerde öne çıkan artışlar arasında geçici felç gibi durumlar da bulunuyor. Ancak, uzmanlar, Kovid-19'a karşı aşıların dünya genelinde 19 milyondan fazla ölümü önlediğini vurgulayarak, bu yan etkilerin sayısının genel olarak düşük olduğunu belirtiyorlar. Aşılamaların genel toplum sağlığına olumlu etkilerini vurgulayan uzmanlar, bu sonuçların aşıların yaygın kullanımının devamını destekleyebileceğini ifade ediyorlar.