İhtiyaç kredisi faizlerinin düşük olması sebebiyle kredi kartlarından nakit çekim yapanların sayısı artmıştı. Ancak yapılan düzenlemelerle birlikte azami faiz oranları ve gecikme faiz oranları artırıldı. Bu hamlenin ardından kredi kartı nakit çekimlerinde ciddi bir düşüş yaşandı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında bu düşüş verilerle net bir şekilde ortaya çıktı.
FAİZ ARTIŞLARI VE NAKİT ÇEKİM DÜŞÜŞÜ
Yüksek enflasyon ve sıkı para politikaları, yılın ilk çeyreğinde kredi kartlarından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına yönelimi artırdı. İhtiyaç kredisi faiz oranlarına kıyasla düşük olan kredi kartı nakit çekim faizlerine 16 Mart'tan itibaren %5 oranında faiz getirildi ve gecikme faizi %5,3'e yükseltildi. Bu düzenlemeler, kredi kartı nakit çekimlerinde etkili oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartı nakit çekimleri birinci çeyreğe göre %50,11 oranında azaldı. Reel olarak bakıldığında ise bu düşüş %54 olarak hesaplandı.
İLK ÇEYREKTE NAKİT ÇEKİM ARTIŞI
Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre, BKM verileri 2023 yılının ilk çeyreğinde kredi kartı nakit çekimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre büyük bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde 182.9 milyar lira olan kredi kartı nakit çekimleri, bu yılın ilk çeyreğinde Ocak ayında 116.15 milyar lira, Şubat ayında 121.25 milyar lira ve Mart ortasındaki faiz artışının ardından Mart ayında 89.33 milyar liraya düştü. Bu veriler ışığında, ilk çeyrekte geçen yılın ilk çeyreğine göre %78,65, geçen yılın son çeyreğine göre ise %21,6 oranında bir artış yaşandı. Bu yılın ilk çeyreğinde kredi kartı nakit çekimleri toplamda 326.74 milyar liraya ulaştı. İlk çeyrekteki %15,06 tüketici enflasyonundan arındırıldığında, 2023 sonuna göre reel artış %5,68 olarak hesaplandı.
İKİNCİ ÇEYREKTE KREDİ KARTI NAKİT ÇEKİMLERİ AZALDI
Yılın ikinci çeyreğinde kredi kartı nakit çekimleri azalmaya devam etti. Nisan ayında 52 milyar lira, Mayıs ayında 58.5 milyar lira ve Haziran ayında 53.4 milyar lira nakit çekim gerçekleştirildi. Böylece, ikinci çeyrekte toplam nakit çekim miktarı 162.99 milyar liraya düştü. Yılın ilk çeyreğine kıyasla ikinci çeyrekte %50,11 oranında azalan kredi kartı nakit çekimleri, %8,4 tüketici enflasyonundan arındırıldığında ise %54 reel olarak geriledi. Bu veriler, kredi kartı nakit çekimlerinde ikinci çeyrekte belirgin bir düşüş yaşandığını gösteriyor.
KREDİ KARTI GECİKME FAİZLERİNDE DURUM
Ancak, kredi kartı alışveriş harcamalarında beklenen ivme kaybı gerçekleşmedi. Kredi kartlarında geçerli azami akdi faiz oranı %4,25, gecikme faiz oranı ise %4,55 seviyesinde. BKM verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde kredi kartıyla yapılan alışverişler 2 trilyon 565 milyar 490 milyon liraya yükseldi. Bu, yılın son çeyreğine göre %18,4'lük bir artış anlamına gelirken, ilk çeyrekteki enflasyondan arındırıldığında ise reel artış %2,90 olarak hesaplandı.