TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI YENİLENİYOR
TÜBİTAK, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversitenin işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncellemek için harekete geçti. Bu kapsamda Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu. Bu platform, 100 bilim insanı, araştırmacı ve bursiyerden oluşan bir ekip tarafından yönetiliyor.

128 DİRİ FAY HATTI BELİRLENDİ
Yaklaşık 10 aydır süren çalışmalar sonucunda, 19 farklı noktada 128 diri fay hattı tespit edildi. Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi (P/SISMOTÜRK) adı altında yürütülen bu çalışmalar, önemli bulgulara ulaştı.

YENİ BİR FAY HATTI DOĞDU
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde yürüttükleri çalışmalarda 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonucunda yeni bir fay hattı tespit ettiklerini açıkladı. Bu yeni fay hattının, Narlı fayından bağımsız ve Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı olduğunu belirtti.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ İNCELENDİ
TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Pazarcık ilçesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Mandal, yaşanan felaketin acısını unutmadıklarını ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için bilim temelli çözümler üretmek amacıyla gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

2025 YILINA KADAR TÜM DİRİ FAY HATLARI HARİTALANDIRILACAK
TÜBİTAK Başkanı Mandal, 2025 yılı sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif fay hatlarının paleosismolojik haritalarının çıkarılacağını ve bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır başkanlığında yapılan toplantıda, AFAD, MTA ve diğer ilgili kurumların temsilcileri bir araya gelerek önemli kararlar aldılar. Bu çalışma, 22 üniversite, 100 araştırmacı ve 90 öğrencinin katkılarıyla yürütülüyor.