Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği, hasta haklarını koruma altına almayı ve hizmet kalitesini artırmayı amaçlıyor.
HASTANELER İÇİN AKREDİTASYON ZORUNLULUĞU GELDİ
Yeni yönetmeliğe göre, özel hastanelerin ruhsat aldıkları tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması gerekiyor. Belgeyi alamayan hastaneler, hasta ve yakınlarını bilgilendirmek amacıyla "Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur" ibaresini içeren tabelalar asmak zorunda olacak.
SUÇ KAYDI OLANLAR HASTANE AÇAMAYACAK
Yeni yönetmelikle birlikte, belirli suçlardan hüküm giymiş kişilerin özel hastane açması yasaklandı. Özellikle 1219 sayılı Kanun’un 28. maddesinde belirtilen ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlardan hüküm giyen kişiler, herhangi bir özel hastanenin ruhsatını devralamayacak ya da ortaklık yapısında yer alamayacak.
HASTA HAKLARINA DAHA SIKI KORUMA
Hasta haklarını ihlal eden hastaneler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Hastalara kötü muamelede bulunulduğu tespit edilen hastanelerin ilgili bölümü, gerekli düzeltmeler yapılıncaya kadar valilik kararıyla kapatılacak. Ayrıca sorumlular hakkında idari ve adli soruşturma başlatılacak.
SAĞLIK HİZMETLERİ SIKI DENETİME TABİ TUTULACAK
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde sunulan hizmetlerin belirlenen tıbbi standartlara uygun olup olmadığını denetlemek için yeni bir sistem oluşturdu. Yapılacak denetimler hasta dosyaları, elektronik kayıtlar, tıbbi görüntülemeler ve uzman görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilecek. Denetimler sonucunda hasta sağlığını tehlikeye atan uygunsuzluklar tespit edilirse, ilgili hastanenin faaliyetleri durdurulabilecek.
HASTALAR ŞİKAYETLERİNİ KOLAYLIKLA İLETEBİLECEK
Hasta odaları, bekleme salonları ve polikliniklerde hastaların geri bildirimde bulunabilmesi için karekod sistemleri entegre edilecek. Bu sistem sayesinde hastalar, şikayet ve önerilerini doğrudan Sağlık Bakanlığı'na iletebilecek.
FAHİŞ FİYAT TALEBİNE SON
Yeni düzenleme ile birlikte hastalardan SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında ek ücret talep edilmesi yasaklandı. Özel hastaneler, belirlenen oranların dışında ek ödeme talep etmeleri halinde yaptırıma uğrayacak.
Bu yeni yönetmelikle, hasta haklarını koruma, hizmet kalitesini yüceltme ve mali yükleri azaltma amacı güdülüyor. Uygulamanın hastaların ve sağlık sektörünün geleceği için olumlu etkiler yaratması bekleniyor.