Yemen hükümeti, İran’ın desteklediği Husiler’in saldırısına uğrayan İngiliz gemisi Rubymar’ın neden olduğu çevre kriziyle baş etmek için uluslararası toplumdan yardım istedi.
Yemen hükümeti, İran’ın desteklediği Husiler’in saldırısına uğrayan İngiliz gemisi Rubymar’ın neden olduğu çevre kriziyle baş etmek için uluslararası toplumdan yardım istedi.
Yemen hükümetinin yaptığı açıklamada, Husiler’in vurduğu ve ağır hasar gören geminin Kızıldeniz’de Yemen’e bağlı Haniş Adaları’na doğru sürüklendiği belirtildi.
Geminin mürettebatının kurtarıldığı ifade edilen açıklamada, Kızıldeniz’de büyük bir çevre felaketi riski bulunduğuna işaret edildi.
Açıklamada, krizle mücadele etmek için acil durum planı hazırlamak üzere bir kriz masası kurulduğu ancak bunun yetersiz kaynaklar nedeniyle destek gerektirdiği kaydedildi.
AMONYAK VE YAĞ TAŞIYORDU
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 18 Şubat’ta Husiler’in 41 bin ton gübre yüklü Birleşik Krallığa ait Rubymar isimli gemiyi hedef aldığını ve geminin suya gömülmek üzere olduğunu duyurdu.
SABA haber ajansı da saldırıya uğrayan geminin büyük miktarda amonyak ve yağ içerdiğini aktararak ciddi bir çevre felaketi tehlikesine dikkat çekmişti.
Husiler’in Askeri Sözcüsü Yahya Seri 19 Şubat’ta yaptığı açıklamada, saldırılan İngiliz gemisinin batmak üzere olduğunu ve mürettebatın güvenli bir şekilde tahliye edildiğini söylemişti.
Seri, “Saldırıyı Filistin halkına destek olmak için yaptıklarını” iddia ederek, “İsrail’in saldırıları durana ve abluka kalkana kadar İsrail gemilerine ve işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere saldırmaya devam edeceklerini” ifade etmişti.
KIZILDENİZ’DEKİ SALDIRILAR
Yemen’deki İran destekli Husiler, “İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki” olarak 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu öne sürdükleri ticari gemilere el koydukları ya da insansız hava araçları ve füzelerle saldırdıkları bildirildi.
ABD güçleri, bu süreçte Yemen’den fırlatılan füze ve kamikaze dronlarını birçok kez imha ettiklerini açıkladı.
Husilerin eylemleri sonucunda pek çok gemicilik firması, Kızıldeniz’deki seferlerine ara verdi.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek 18 Aralık 2023’te bir grup ülke ile birlikte Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adıyla çok uluslu “deniz görev gücü” kurduğunu ilan etti.
Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husiler’in 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından vuruldu.
Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek verdiklerini savunarak Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir gemiyi füze ve kamikaze dronlarla saldırdıklarını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen durdurulmasını talep eden kararı onayladı.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz ile Kızıldeniz’i birleştirerek Avrupa ile Asya arasındaki en kısa yolu oluşturan Süveyş Kanalı’ndan geçiyor.