20 milyondan fazla insanın sağlık verilerini analiz ederek, Covid-19 aşılarının kalp hastalıklarına etkisini araştırdı.
Dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüs salgını, başlangıçta yüksek ölüm oranlarıyla insanları endişelendirmişti. Ancak aşıların bulunmasıyla birlikte hastalığın kontrol altına alınması sağlandı. Son dönemde, aşıların kalp hastalıklarına yol açıp açmadığı konusundaki tartışmalar ise devam etti. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Guardian gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere, İspanya ve Estonya'da yapılan bir araştırma, 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz etti. Araştırma sonuçları, Covid-19 aşılarının virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini artırmadığını, aksine bu riskleri azalttığını gösterdi. Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemedeki etkisi kanıtlandı.
Prof. Dr. Ceyhan’ın Açıklamaları
Prof. Dr. Ceyhan, "Aşı, virüsün yol açtığı kalp ve damar hastalıklarına karşı 44 kat daha koruyucudur. Ayrıca uzun dönem Covid geçirenlerde depresyon, halsizlik gibi sorunlar yaşanıyor; aşı olunsaydı bu sorunlar önlenebilirdi" dedi.
Ceyhan, "Yapılan çalışmalar, aşının kalp damar tıkanıklığına dair ölüm oranlarını azalttığını gösteriyor. BioNTech aşısının kalp kası iltihabına yol açtığı vakalar oldukça nadir ve hafif seyrediyor" ifadelerini kullandı.
Ceyhan, Covid’in 3 aydan uzun sürmesi durumunun 'uzun Covid' olarak adlandırıldığını belirtti ve bu durumun her 5 kişiden 1’inde görülebileceğini söyledi. Uzun Covid belirtileri arasında baş ağrısı, kalp problemleri ve fiziksel performans düşüklüğü yer alıyor.Ceyhan, pandemi döneminde aşıya karşı artan tedirginliğin, genel aşı uygulamalarını da olumsuz etkilediğini vurguladı. Türkiye de grip aşısı uygulamalarında önemli bir düşüş yaşandığını, bu durumun çocuk sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti.