Özellikle, şirketleri etkileyecek bu trendler, yatırımları koruma, değer sunma ve inşa edenlerin yükselişi kategorilerinde değerlendiriliyor.
FİDELİTY INVESTMENTS'TAN ÖNEMLİ ADIMLAR: AITRİSM'DE YÜZDE 100 ARTIŞ
Raporda öne çıkanlardan biri de Fidelity Investments'ın AITRiSM alanındaki başarı hikayesi. Yapay zeka modellerini dağıtan kurum, sapma gibi potansiyel sorunları izlemek için detaylı kontrol adımları uygulayarak, modelden üretime geçiş hızını yüzde 100 artırırken, sorunları tespit etme ve çözme süresini yüzde 80 azalttı.
BP'NİN PLATFORM MÜHENDİSLİĞİ: ÇALIŞANLARA YARATICILIKTA ÖZGÜRLÜK
Raporda dikkat çeken bir diğer örnek, BP'nin Platform Mühendisliği yaklaşımı. BT departmanının müdahalesini minimumda tutarak, çalışanlarına kendi çözümlerini oluşturma fırsatı tanıyan BP, geniş bir dijital platform portföyü geliştirdi.
MERCK'TEN EĞİTİM VE YETKİNLİKTE İKİ HAFTA TASARRUF: ARTIRILMIŞ BAĞLANTILI İŞ GÜCÜ
Merck'in genişletilmiş gerçeklik programı, çalışanların zaman kullanımlarını optimize etti. İK ve L&D ortaklarıyla birlikte geliştirilen program, konu uzmanlarının yüzde 70'ini katma değeri olmayan işlere harcamamalarını sağlayarak, eğitim ve yetkinlik süresinden ortalama iki hafta tasarruf sağladı.
GELECEĞE YÖNELİK ÖNGÖRÜLER: TEKNOLOJİ VE İŞLETMELERİN DÖNÜŞÜMÜ
Gartner'ın raporunda yer alan öngörüler de dikkat çekiyor. 2026 yılına kadar yapay zeka kontrolleri uygulayan kuruluşların karar alma süreçlerinde yüzde 80'lik doğruluk artışı beklenirken, CTEM programına öncelik veren şirketlerin ihlallerde üçte iki oranında azalma gerçekleştirmesi öngörülüyor.
2027'DE CIO'LARIN ÖDENEKLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKNOLOJİYE BAĞLI OLACAK
Raporda ayrıca 2027'ye kadar CIO'ların yüzde 25'inin ödeneklerinin sürdürülebilir teknoloji etkilerine bağlı olacağı öngörülüyor. Aynı dönemde CIO'ların yüzde 25'i, yetkinlik kazanma süresini yüzde 50 oranında azaltmak için artırılmış bağlantılı işgücü girişimlerini kullanacak.
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ VE YAPAY ZEKA: 2026'DA YÜZDE 80 ORANINDA PLATFORM EKİPLERİ
Yapay zeka kodlama asistanlarını kullanma eğiliminin 2026'ya kadar yüzde 75'e ulaşması beklenirken, kurumsal yazılım mühendislerinin yüzde 80'i aynı dönemde platform ekipleri kurarak uygulama teslimini hızlandıracak.
2026'DA İŞLETMELERİN YÜZDE 80'İ ÜRETİM ORTAMLARINDA YAPAY ZEKA KULLANACAK
2026 yılına gelindiğinde, işletmelerin yüzde 80'inin üretim ortamlarında üretken yapay zeka API'lerini kullanacağı ve/veya üretimsel yapay zeka destekli uygulamaları devreye alacağı öngörülüyor.
2026'DA YENİ UYGULAMALARIN YÜZDE 30'U YAPAY ZEKA İLE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ ARAYÜZLER KULLANACAK
2026 yılına kadar, yeni uygulamaların yüzde 30'unun kişiselleştirilmiş uyarlanabilir kullanıcı arayüzlerini desteklemek için yapay zeka kullanması bekleniyor.
MAKİNE MÜŞTERİLERİ: 2028'DE İNSANLAR TARAFINDAN OKUNABİLEN DİJİTAL VİTRİNLERİ GERİDE BIRAKACAK
Makine müşterilerin, 2028 yılına kadar, insanlar tarafından okunabilen dijital vitrinlerin yüzde 20'sini geçersiz kılması öngörülüyor.
MEHMET FENER