Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen 2025 GastroANTEP Kültür Yolu Festivali Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen basın toplantısına Vali Kemal Çeber, GBB Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanvekili Cuma Güzel, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GESOB Başkanı İsmet Özcan, Oda Başkanları, basın mensupları ve davetliler katıldı.
GAZİANTEP MUTFAĞI İLK 3’TE OLMALI
Basın Toplantısında konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber, "Biz de bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. 50 Best meselesi canımız sıktı. Türk mutfağı ve Gaziantep Mutfağının ilk 3'te olması gerekiyor. Festivalimiz başlıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çok güzel bir hazırlıkları yapıldı. Güzel bir festival olacak. Tüm gücümüzle Gastronomi kenti Gaziantep sözünü çok daha dolu hale getireceğiz. Dünyanın en iyi mutfaklarından olan Türk ve Gaziantep mutfağını olması gereken yere taşıyacağız" dedi.
BİZİM HAKKIMIZ
Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, " Gastronomi yolculuğuna ilk başladığımız zaman bu işin sözünü İtalyanlar söylüyordu. Şu anda bu durum değişti, artık İspanyollar sözünü söylüyor. Peru gibi çok küçük bir ülke bu alanda üretim yapıyor. Bizim yapacak çok işimiz var. Bu hak bizim hakkımız” dedi.
BÜYÜK FOTOĞRAFA ODAKLANALIM
Gaziantep’in Gastronomi Yolculuğunu anlatan Şahin, “Gaziantep’in coğrafyasını, tarihini, gastronomisini sizlerle birlikte geleceğe taşımamız gerekiyor. 12 bin yıllık bir tarihin emanetçisiyiz. Bu emaneti ne kadar ekonomiye çevirebilirsek, konuştuğumuz hiç sorun kalmayacak. Bu coğrafyanın çocuklarına hiçbir zaman gümüş tepsinde bir şey sunulmamış, hep çaba göstermiş. Yemeğin olduğu yerde finans var, finansın olduğu yerde zenginlik var. O yüzden dönemsel olarak yaşanan sorunları büyük fotoğrafa bakarak değerlendirelim. Birbirimizi ayağından tutup aşağıya çektiğimiz zaman bu işin kazananı olmaz. Bu işin yüzde 80’i tanıtım. Bizim çeşitliliğimiz ve zenginliğimiz çok büyük. Asya turistine de, Avrupa turistine de hitap etmeliyiz. Çeşitlendirmeli, zincir otelleri şehrimize getirmeli, ikna etme gücümüzü yükseltmeliyiz. Günün sonunda bu istihdam, ihracat ve huzur demektir. Gaziantep’in mutluluk şehri olması için çalışıyoruz” diye konuştu.
GÜCÜMÜZÜ BİLEŞTİRELİM
Japonya Prensesinin Şanlıurfa’ya geleceğini söyleyen Şahin, bunun önemli olduğunu ve bölgenin artık güvenli olduğunu göstereceğini söyledi. Şahin, “Oğuzeli en az sosyal yardım alan ilçe oldu. Oğuzeli'nde hanımlar ev ekonomisine katkı sağlıyor. Bu işin yüzde 80'i tanıttım. Her dönemin tüm inanç grupları burada huzur bulmuş. Bu şehirde her şey var. Kilise, havra, cami yan yana ise burası bir İslam ülkesidir. Birlikte tarih yazıyoruz. Gücümüzü birleştirelim. Pozitif gündemle şehri tanıtmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
GAZİANTEP DÜNYANIN EN ESKİ ŞEHRİ
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “Gaziantep, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Gaziantep’in tarihi ve gastronomisini iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ürettiğimizi tarihimiz birleştirmemiz ve anlatmamız gerekiyor. Dünyanın en büyük makarna üreticileri arasında ikinci sırada yer alıyoruz. Makarnamız çok daha iyi yerlere taşıyarak, kaliteli ürün ve daha iyi fiyatlarla sunmalı ve tarih ile birleştirerek anlatmalıyız. Yola çıkarken bu kadarını hayal etmemiştik. Hayal ettiğimizin çok daha üzerinde bir Gastronomi Şehri olduğumuz ortaya çıktı. Gaziantep’in çok daha fazlasını yapacağından eminim” şeklinde konuştu.
GASTRONOMİ FESTİVALİNE DESTEK OLMALIYIZ
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gaziantep sanayi, ihracat, tarih ve gastronomi kentidir. İnsanların nasıl yaşamak istiyorsa o şekilde yaşayabileceği bir şehir. Gastronomi en önemli değerlerimizden bir tanesidir. GTO Yönetimi ve üyeleri olarak bu sürece katkı noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Yeter ki bu şehirde doğru, Gaziantep’e halel gelmeyecek işler yapalım. Aksi takdirde şehirle birlikte esnafta bizlerde aşağıya çekilmiş oluruz. Bu şehrin en temel ihtiyaçlarından bir tanesi ve üyelerimizden yegane temennimiz hijyendir. Bunun aksini savunacak noktası da yoktur. Hepimiz bu şehrin bir bireyiyiz, hep birlikte yaşıyor. Madem ki insanlar bu şehir için bir şeyler yapmaya çalışıyor, ortak noktada buluşmaya gayret ediyor. Bu Gastronomi Festivaline destek olmalı, omuz vermeliyiz. Bu teker, tümsekte kalmamalı. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.
ÖZCAN’DAN KÖTÜ İMAJ ÇIKIŞI
GESOB Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özcan, “Bizim hijyene ve temizliği çok önem göstermemiz gerekiyor. Aynı zamanda basınımız ve diğer paydaşlara düşen görevler var. Gaziantep, çok hijyensiz bir şehir olarak anlatılıyor. Yapılan denetimler sonucunda basına yansıyan konular kötü bir imaja ve etkiye neden oluyor. Biz denetimleri basına daha az yansıyacak şekilde yapılırsa daha iyi olur” dedi.
HİJYEN SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Gaziantep’te işletmelerde yaşanan hijyen sorununun sorulması üzerine konuşan Şahin, “Kültür Yolu üzerinde bulunan işletmelere yönelik hijyen eğitimleri hazırladık, işletmecileri ve çalışanları davet ettik. İşletmeler, çalışanlarının 10’da 1’ini getirdiler. Neden getirmediniz diye sorduğumuzda işletme çalışıyor yanıtını aldık. O zaman biz işletmenize gelelim dedik, ancak istenen verimi alamadık. Benim inandığım bir şey var. Bir yerde tuvalet pis ise her yer pistir. Bu bir hayata bakış açısıdır. Herkes kendi kapısının önünü temiz tutarsa sorun çözülmüş olur” diyerek sözlerini noktaladı.