Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 30 Nisan Salı günü için 14 ile sarı kodla uyarıda bulunurken, Gaziantep için de sağanak ve toz taşınımı uyarısı yapıldı. İşte detaylar…

GAZİANTEP’TE SAĞANAK VE TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 30 Nisan Salı günü için 14 ile sarı kodla uyarıda bulunurken, Gaziantep için de sağanak ve toz taşınımı uyarısı yapıldı. Sağanak ve toz taşınımı beklendiği Gaziantep’e 'Kırkikindi yağışları' geliyor. İşte detaylar…

METEOROLOJİ’DEN 14 İL İÇİN SARI KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 il için sarı kodlu uyarıda bulunarak yağışlara karşı tedbirli olunmasını istedi.

Yapılan son değerlendirmelere göre, ülkenin genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara (Balıkesir merkez hariç), İç Ege, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz (Sinop hariç), Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Isparta, Çorum, Bingöl, Muş, Hakkari ve Şırnak çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; İç Anadolu (Ankara, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Çankırı ve Yozgat), Doğu Akdeniz’in iç kesimleri (Adana’nın kuzeyi, Mersin’in iç kesimleri, Antalya’nın doğusunun iç kesimleri) ile Kastamonu çevreleri ve Kırklareli'nin kuzeyinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.

Uyarı alan iller şöyle; Adana, Ankara, Antalya, Çankırı, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Aksaray, Karaman ve Kırıkkale.

KIRKİKİNDİ YAĞIŞI NEDİR?

Kırkikindi, Anadolu'da ilkbahar ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir.

Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir. Lakin, 40 gün sürmelerinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Bu konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark edebilmektedir.

Muhabir: Bahri Uçar