Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan ziraat oda başkanları, arpa ve buğday taban fiyatının hasattan önce açıklanmasını istedi.

GAZİANTEP ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANDI

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit Başkanlığında gerçekleştirildi.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt'un katılım sağladığı toplantıda Gaziantep çiftçilerinin sıkıntıları, girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi konular değerlendirildi.

GAZİANTEP’TEKİ ÇİFTÇİLER HUBUBAT TABAN FİYATININ HASATTAN ÖNCE AÇIKLANMASINI İSTİYOR

Gaziantep çiftçilerinin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan oda başkanları, bölgede yaklaşan hububat hasadı öncesinde buğday taban fiyatının biran önce açıklanmasını istedi.

ARPA VE BUĞDAY TABAN FİYATININ HASATTAN ÖNCE AÇIKLANMASINI İSTİYORUZ

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Gaziantep ve bölgede hububat hasadı yaklaşıyor. Hububatta taban fiyatı çiftçinin maliyeti göz önünde bulundurularak hasat öncesinde açıklanmasını istiyoruz. Çünkü geçen sene hububat hasadı Gaziantep’te erdikten sonra açıklandı ve çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşadı. Dolaysıyla bu yıl ki hububat taban fiyatının bölgemizde hasat başlamadan önce açıklanmasını istiyoruz. Çünkü taban fiyatı açıklanmadığı zaman çiftçi buğday ve arpayı tüccarın istediği fiyattan satmak zorunda kalıyor. Geçen sene bundan dolayı çiftçilerimiz buğdayını ucuza satmak zorunda kalmıştı. Bizim yetkililerden isteğimiz artan maliyetler hesaplanarak taban fiyatının hububat hasadından önce açıklanması. Taban fiyatı hasattan önce açıklanırsa çiftçi” dedi.

TMO HUBUBAT ALIMINDA ÇİFTÇİLERİ MAĞDUR ETMEMELİ

TMO’nun hububat alımında çiftçileri mağdur etmemesi gerektiğini belirten Yiğit, “Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) de çiftçinin ürünün açıklanacak taban fiyattan almasını istiyoruz ki çiftçilerimiz mağduriyet yaşamasın” dedi.

Çiftçiler, Hububat Taban Fiyatının Hasattan Önce Açıklanmasını Istiyor

BUĞDAY TABAN FİYATI 14 TL OLMALI

Çiftçinin girdi maliyetlerinin iki kat arttığına dikkat çeken Yiğit, “Çiftçinin maliyeti hesaplandığında açıklanacak buğday fiyatının 14 liranın altında olmaması lazım” dedi.

GAZİANTEPLİ ÇİFTÇİLER BU YIL MAĞDUR EDİLMEMELİ

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak da, “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hububat hasadı yaklaşıyor. Çiftçiler bu yıl hububat taban fiyatının hasat döneminde önce açıklanmasını istiyor çünkü geçen sene hububat hasadı bittikten sonra taban fiyatı açıklandı ve bölgemizdeki çiftçiler büyük mağduriyet yaşadı. Çiftçilerimiz bin bir emekle ürettiği arpa ve buğdayı taban fiyatı açıklanmadığı için ucuza tüccara satmak zorunda kalmıştı. Çiftçilerimizin bu yıl mağdur olmaması için hububat taban fiyatlarının hasat döneminde önce açıklanmasını istiyoruz” dedi.

1 KG BUĞDAYIN MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ OLARAK HESAPLANDI

Hububat taban fiyatının değerinde açıklanması gerektiğini ifade eden Çolak, “Hububat taban fiyatının değerinde açıklanması lazım. Çünkü bir kilogram buğdayın maliyeti 10 lira 87 kuruş olarak hesaplandı. Bu maliyet göz önüne alınarak hububat taban fiyatının biran önce açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

2023 HUBUBAT TABAN FİYATLARI NE KADAR AÇIKLANDI

2023 yılında hububat taban fiyatları ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL/ton, makarnalık buğdayda 10 bin 200 TL/ton, arpada ise 7 bin 500 TL/ton olarak açıklanmıştı.

Muhabir: Bahri Uçar