CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın yazılı soru önergesine cevap veren Şimşek, konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisi için yeni sosyal konut projelerinin hayata geçirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminde artış sağlanacağını belirtti.

Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, 2018'de 475,07 olan "gerçek kira" endeksi, 2023'ün Kasım ayında 1888,02'ye yükselerek geçen beş yılda yüzde 297,42'lik bir artış gösterdi. Aylık kira artış oranlarına değinen Şimşek, 2023'ün Eylül ayında yüzde 9,52 olan oranın Ekim ayında yüzde 7,91'e, Kasım ayında yüzde 5,97'ye ve Aralık ayında yüzde 4,48'e gerilediğini ifade etti.

Bakan Şimşek, orta vadeli hedefler doğrultusunda enflasyonla mücadele ve kiralardaki fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki eksikliklerin giderilmesi için yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini vurguladı. Ayrıca, dar gelirli vatandaşların konut sahibi olma şansının artırılması için çeşitli önlemlerin hayata geçirileceği belirtildi.

Bakan Şimşek'in açıklamaları, konut piyasasındaki dengesizliklere karşı atılacak adımların önemini vurgulayarak, vatandaşların konut erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Muhabir: MEHMET FENER