TÜİK, 2o24 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre ülke genelinde göreli yoksulluk oranı yüzde 13,6 oldu.
GÖRELİ YOKSULLUK ORANI NEDİR?
Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinin hesaplandığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2024 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2023 yılını referans almaktadır. Gelir ve yoksulluk hesaplamalarında hanehalkı gelirleri; hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir. Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2024 yılında 0,1 puan artarak %13,6 oldu. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,1 puan azalarak %21,2 olarak gerçekleşti.
YOKSULLUK ORANININ EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK OLDUĞU İLLER BELLİ OLDU
İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 14,6 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir), %12,3 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.
GAZİANTEPLİLER ŞAŞKIN
TÜİK’in açıkladığı veriler, Gaziantep’te büyük şaşkınlık ile karşılandı. Hayat pahalılığının her geçen gün arttığı kentte TÜİK’in yayımladığı istatistiğin reel yaşam koşulları ile örtüşmediği düşünülüyor.
TÜİK’E GÖRE HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK
Konuyla ilgili en sert tepki ise CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç’ten geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Meriç, “Doğrudur… TÜİK’e göre Gaziantep’te yoksulluk yok. Çünkü, Kiralar 10 binin üstünde ama asgari ücret her derde deva! Pazarda domates 45 TL, et 600 TL ama kimse ses çıkarmıyor ! Gençler işsiz, esnaf borçlu, çiftçi çaresiz… Ama TÜİK verilerinde her şey güllük gülistanlık” ifadelerini kullandı.