Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağında kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan ‘Antep peyniri’ne zam gelecek.

Gastronomi şehri Gaziantep'te kahvaltıların yanı sıra çeşitli yemek ve tatlılarda da kullanılan Antep Peyniri lezzeti ile yörenin vazgeçilmez gıdaları arasında bulunuyor.  

GAZİANTEP’TE COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜNÜ ANTEP PEYNİRİNE ZAM GELİYOR

Antep Peynırı Zam (1)

Coğrafi İşaret tescili de alınan Antep Peyniri, Gaziantep'teki kahvaltı sofralarının yanı sıra yemek ve tatlılarda da kullanılan "Antep peyniri' için kötü haber geldi.

Genellikle bahar aylarında bol miktarda bulunan koyun ve keçi sütünden yapılan ve yılın her mevsiminde bulunan Antep Peyniri fiyatları Bayramdan sonra cep akacak.

GAZİANTEP’TE PEYNİR FİYATLARI ET FİYATIYLA YARIŞACAK!

Antep Peynırı Zam (2)

Kale altında kilosu 200-230 lira arasında satılan Antep peynirine Bayramın ardından gelecek zamla et ile yarışır hale gelecek.

ANTEP PEYNİRİ FİYATI 200 İLE 230 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Kale altında satışa sunulan Antep peynirin kilosunun fiyatı ise 200-230 lira arasında değişiyor. Koyun peyniri kilosunun 200 lira, keçi peyniri fiyatının ise 220-230 arasında değiştiğini belirten peynir satıcıları, alım gücünün düşmesinden dolayı ramazana ayında peynir satışların eski yıllara göre azaldığını belirtti.

Bahar mevsiminin gelmesiyle Antep peyniri önümüzdeki günlerde tezgâhlardaki yerini alacak. Gaziantep'in ilçe ve köylerinde hazırlanarak Kalealtında bulunan köy pazarına getirilen Antep peyniri satışlarının Bayramdan sonra başlayacağını belirten üreticiler, peyniri sezonun her yıl Nisan ayında başladığını ve Haziran ayına kadar devam ettiğini ifade ettiler.

BAYRAMDAN SONRA ANTEP PEYNİRİ FİYATI 300 TL’Yİ BULACAK

Antep Peynırı Zam (4)

Peynir satıcıları, bayramdan sonra yeni sezon Antep peynirinin piyasaya çıkmasıyla peynir fiyatlarının ortalama 300 liraya yükselmesini beklediklerini ifade ettiler.

ANTEP PEYNİRİ HAKKINDA

Antep Peyniri, Gaziantep ve yöresinde üretilen, genelde koyun veya keçi sütünden yapılan bir peynir türüdür. Koyun ve keçi sütünün bol bulunduğu ilk bahar aylarında genel olarak üretilir.

Gaziantep meralarında otlatılan küçükbaş hayvanların sütlerinden yapılan Antep Peyniri, kendine özgü bir lezzet profiline sahiptir. 'Pişken' ya da 'kelle' olarak da adlandırılan bu peynir çeşidi, sadece koyun veya keçi sütüyle değil, aynı zamanda %50 koyun ve %50 keçi sütü karışımıyla da üretilebilir.

Yöresel bir peynir olduğu için köy peyniri olarak da anılan Antep peyniri, kaşar peynir gibi dilim yapılmaya müsait topak yani yuvarlak şekilde oluyor. Yöre halkı tarafından kelle veya pişken olarak da isimlendirilen bu peynirin tuzsuz cinsi yemek ve tatlılarda kullanılırken salamura olarak yapılan türü de yıl boyunca kahvaltılarda tüketiliyor.

Muhabir: Bahri Uçar