Gaziantep’te Pazar günü başlaması gereken kiraz hasadı ihracatçı firmanın çekilmesinden dolayı başlayamadı, hasat zamanı gelen kirazlar dalında kaldı.

GAZİANTEP’TE KİRAZLAR AĞAÇ ÜSTÜNDE KALDI

Gaziantep’te kiraz hasadı Pazar günü başlaması gerekiyordu ancak Ziraat Odası ile Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin ayrı ayrı anlaştıkları ihracatçı firmalar arasında kalan kiraz üreticileri hasada başlayamadı, kirazlar ağaç üstünde kaldı. İşte detaylar…

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Gaziantep’te ihracatlık "Napolyon" cinsi kiraz hasadı Pazar günü başlayacaktı. Kiraz hasadı öncesinde Şehitkamil Ziraat Odası, bir ihracatçı firma ile 90 liradan anlaştı, Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği ise Gaziantep’e getirdiği 3 ihracatçı firma ise kiraz fiyatı için 40-50 lira teklif etti.

Gaziantep'te Kiraz Krizi İhracatçı Firma Çekildi, Kirazlar Dalında Kaldı (2)

ZİRAAT ODASI’NIN ANLAŞTIĞI İHRACATÇI FİRMA CAYDI

Şehitkamil Ziraat Odası tarafından yapılan duyurun ardından 90 liradan kiraz alacak firmayı bekleyen kiraz üreticiler, 2 gündür kiraz hasadını bekletti ancak 90 liradan kirazı alacak firma caymasının ardından kiraz üreticileri ortada kaldı. Hasat zamanı gelen kirazlar ağaç üstünde kalınca, kiraz üreticileri mağdur oldu.

90 liradan kirazları alacak ihracatçı firmanın caymasının ardından kiraz üreticileri Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin kentte getirdiği 3 ihracatçı firma ile anlaşmak zorunda kaldı. Bu firmalar ise ihracatlık kiraz için 40-50 liradan fiyat belirledi.  

YİĞİT: İHRACATÇI FİRMA DİĞER FİRMALAR YÜZÜNDEN CAYDI

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, anlaştıkları ihracatçı firmanın diğer ucuza teklif veren ihracatçı firmalar yüzünden caydığını belirterek, oda alarak kiraz ihracatında geri çekildiklerini belirtti. Yiğit, kiraz üreticilerin birliğin anlaştığı ihracatçı firmalara kirazını verebileceğini belirtti.

Gaziantep'te Kiraz Krizi İhracatçı Firma Çekildi, Kirazlar Dalında Kaldı (3)

YILDIZ: ÇİFTÇİLER 3 GÜNDÜR O İHRACATÇI FİRMAYI BEKLİYOR

Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız ise, Ziraat Odasının 90 liradan anlaştığı ihracatçı firma nedeniyle kiraz üreticilerin kiraz hasadını 2-3 gündür beklettiğini belirterek, “Gaziantep’te kiraz üreticileri 3 gündür Ziraat odasının anlaştığı firmadan kasa bekliyor ancak ortada ne ihracatçı firma var ne de kasalar var. Bundan dolayı da kirazlar 3 gündür ağaç üstünde bekletiliyor. 90 lira fiyatı duyan ihracatçı firmalar da geri çekildi. İhracata giden kiraz fiyatı şuanda İzmir, Manisa’da 50-60 lira arasında Konya, Antalya’da 40-55 lira arasında gidiyor. 90 liradan kirazı alacak firmanın caymasının ardından kente çağırdığımız 3 ihracatı firma kiraz için 40-50 lira arasında fiyat belirledi. Bu durumda mağdur olan kiraz üreticileri oldu” dedi.

KİRAZ ÜRETİCİSİ: MAĞDUR OLDUK

90 lira fiyat veren firma için kiraz hasadını beklettiğini belirten kentteki kiraz üreticisi Cuma Baygün, “Şehitkamil Ziraat Odasının anlaştığı firmayı bekledik ancak kirazı alan olmadı. Kiraz hasadı geçiyor, biran önce kirazı toplayamazsak hepsi dökülecek. Biz de mecburen Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin getirdiği ihracatçı ile anlaştık. Anlaştığımız firma kiraz fiyatını 40-50 lira arasında belirledi” dedi.

Muhabir: Bahri Uçar