Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Osman Türkman, üreticilerin sorunlarını anlattı, küçükbaş kurbanlık fiyatları ile ilgili öngörülen rakamları açıkladı. Türkman, “Gaziantep'te küçükbaş damızlık hayvan sayımıza baktığımız zaman; 2021 yılında 337 bin olan damızlık anaç koyun keçi sayımızın 2022 yılında 278 bine, 2023 yılında 259 bine ve 2024 yılı sonu itibarıyla ise 227 bine düştüğünü, yani son 4 yılda Gaziantep küçükbaş damızlık hayvan mevcudunun yüzde 33'ünü kaybetmiştir. Üreticinin üretimden çekilmesinin en büyük nedeni ise; yılın 365 günü 24 saat esasına göre zor şartlarda çalışmasına rağmen emeğinin karşılığını alamamasından kaynaklanmaktadır."

Osman Turkman Gaziantepte Anac Hayvan Sayisi Son 3 Yilda Yuzde 23 Azaldi Nbys Cover

MALİYETLER YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI

Üreticinin en büyük giderinin yem olduğunu söyleyen Türkman, “Maliyetlere baktığımız zaman; 2024 yılı hasat döneminde 2 TL civarında olan beyaz samanın şu anda 4,50 TL’ye, 7 TL civarında olan mercimek samanının şu anda 18 TL’ye, 7 TL civarında olan arpanın şu anda 13 TL’ye çıktığını, ayrıca veteriner ilaç fiyatlarının yüzde 100 civarında arttığı görülmektedir. Maliyetlerin yüzde 100'den fazla arttığı günümüzde 2025 yılı kurban fiyatlarına baktığımız zaman ise Gaziantep'e yakın İllerdeki Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana, Mersin Birliklerin açıklamış olduğu erkek toklu canlı kilogram fiyatının ortalaması ise 292 TL’dir.”

KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU

Türkman, küçükbaş kurbanlıkta ön görülen satış rakamlarını açıkladı. Türkman, “2025 yılında Gaziantep'te kurbanlık fiyatının; Hallik (İvesi ) erkek toklu canlı kilogram fiyatının 285 TL, Diğer ırklar erkek toklu canlı kilogram fiyatının 260 TL, Koyun -Keçi (Damızlık Vasfı Olmayan) 210 — 220 TL, Erkek çebiş canlı kilogram fiyatının 260 TL’ye satılacağını öngörmekteyiz. Söz konusu fiyatlar hayvanın randımanına, alıp- satanın pazarlık durumuna göre, arz — talep durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.”

ÜRETİCİNİN EMEĞİNİ KESMEYELİM

Türkman, “Üretimin azaldığı, azalmaya devam ettiği, üreticinin para kazanmadığı bir ortamda kaybeden sadece üretici değildir, farkında olmasak ta hepimiz kaybediyoruz. Yeterli miktarda tarımsal ve hayvansal gıdamızı üretmediğimiz, üretemediğimiz müddetçe gelecek yıllarda daha zorlu günler yaşayacağımızı unutmamamız gerekmektedir. Bunu sağlamak ise üreticinin alın terinin karşılığını vermekle olur. Kurbanımızı keselim, üreticinin emeğini kesmeyelim” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Ayhan Duman