Gazze Şeridi’nde yaşanan insani kriz giderek derinleşiyor. Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin ana jeneratörü, yakıt sıkıntısı nedeniyle çalışamaz hale geldi. Hastanede elektrik kesintisi yaşanıyor ve hastaların hayatı tehlikede. Filistin Sağlık Bakanlığı, uluslararası toplumu acil müdahale etmeye çağırdı.

Şifa Hastanesi, Gazze’de 2 milyonun üzerindeki nüfusa hizmet veren en önemli sağlık merkezi. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka ve saldırılar nedeniyle hastane, ciddi bir yakıt ve tıbbi malzeme eksikliğiyle karşı karşıya. Gazze’deki 35 hastaneden 16’sı da yıkıldı veya hasar gördü. Gazze’de sağlık sistemi çökmek üzere.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Şifa Hastanesi’nin ana jeneratörünün birkaç saat içinde durabileceğini ve hastanede elektrik kesintisi yaşanacağını duyurdu. Bakanlık, bu durumun hastaların hayatını riske atacağını ve yeni bir insani felakete yol açacağını belirtti. Bakanlık, uluslararası toplumu, Gazze’ye acil yakıt ve tıbbi malzeme göndermek için harekete geçmeye çağırdı.

İsrail, 10 Ekim’den bu yana Gazze’ye yoğun hava saldırıları düzenliyor. Saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 8 bin 805 Filistinli hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Gazze’deki altyapı, elektrik, su, iletişim ve sağlık hizmetleri büyük zarar gördü. Gazze’deki Filistinliler, İsrail’in saldırılarına karşı direniş gösteriyor.

Aylin Cıkcık