Emekçilerin taleplerini dile getiren Canyurt, 'Adil, eşit ve insan onuruna yaraşır çalışma ve insanca yaşam istiyoruz. Ücretler enflasyon ve döviz karşısında korunsun. Güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmaya hayır diyoruz. Sendikal örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın istiyoruz, işten atmalar son bulsun' dedi.

SORUNUMUZ BÜYÜK ANCAK ÇARESİZ DEĞİLİZ

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'a sayılı günler kaldı. 1 Mayıs öncesinde açıklama yapan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Gaziantep Şubesi Başkanı Mahmut Canyurt, '1 Mayıs'ı daha pandeminin, ekonomik krizin ve yanı başımızda süren Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini derinden hissettiğimiz koşullarda kutluyoruz. Yaşam ve çalışma koşullarımız her geçen gün zorlaşıyor. Enflasyon çığ gibi büyüyor. Fiyatlar artıyor, ücretler eriyor. Alım gücü her geçen gün geriliyor. Sorunumuz büyük ancak çaresiz değiliz' dedi.

YAŞAM VE ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR

1 Mayıs'ı daha pandeminin, ekonomik krizin ve Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin derinden hissedilen koşullarda kutlayacaklarını belirten Canyurt, '1 Mayıs'ı daha pandeminin, ekonomik krizin ve yanı başımızda süren Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini derinden hissettiğimiz koşullarda kutluyoruz. Yaşam ve çalışma koşullarımız her geçen gün zorlaşıyor. Enflasyon çığ gibi büyüyor. Fiyatlar artıyor, ücretler eriyor. Alım gücü her geçen gün geriliyor. Zengin ve yoksul arasındaki uçurum büyürken, ülkenin kaynakları bir avuç zengine peşkeş çekiliyor. Özelleştirmelerle son kaynaklarımız da elden çıkarılıyor. Yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız uluslararası sermayeye açılarak yağmalanıyor. Dışa bağımlılık artıyor, tarım ve hayvancılık yok oluyor. İğneden ipliğe, elektriğe, yakıta, internete, ete, süte, tüpe, yani en temel ihtiyaç maddesinden ulaşım, sağlık, eğitim hizmetlerine kadar yapılan fahiş zamlar nedeniyle emekçiler olarak geçinemez duruma geldik. Enflasyonun, krizin, pandeminin yükü bizlerin sırtına yıkılmış durumda. Yeterli ve dengeli beslenmeme nedeniyle hastalık ve ölümler artıyor. Her gün ortalama 6 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Sendikal örgütlenme önündeki engeller devam ediyor. Çoğunluk ve yetki itirazları nedeniyle sendikalaşma engelleniyor. Taşeronlaşma, esnek-güvencesiz ve kayıt dışı çalışma, düşük ücretler temel kural haline getiriliyor. Grevler yasaklanıyor, en küçük bir hak alma talebimiz dahi baskı yöntemleriyle engelleniyor. Sorunumuz büyük ancak çaresiz değiliz' dedi.

1 MAYIS IŞIK TUTUYOR GELECEĞE

Örgütlenmenin önemine değinen Canyurt, 'Bir şeyi daha gördük bu pandemiyle beraber. Elimizdeki kazanımların değeri; örgütlü olmanın aslında ne kadar önemli olduğunu, biz emekçiler için hava kadar, su kadar, değerli olduğunu gördük. Biz alın teriyle geçinen ailelileriyle beraber milyonlarız. Adaletin terazisinde ağır basan tarafız. İşte 1 Mayıs ışık tutuyor geleceğe. Bir destandır 1 Mayıs. Bundan 136 yıl önce Şikago işçileri tarafından yazıldı. Sermaye ve iktidar, hiçbir zaman emekçilere haklarını dikensiz bir gül bahçesi içerisinde bahşetmediler. Emekçiler var olan haklarını tamamını dişleriyle tırnaklarıyla kazıyarak aldılar. Tıpkı 136 yıl önce Şikago'da olduğu gibi… 8 saat çalışma, dinlenme hakkı, sigorta ve sendikalaşma hakkı gibi, bugün çalışma yaşamanın en temel kazanımları olan haklarımızın hepsi mücadele ile alınmıştır. Şikago işçileri bu kazanımların yolunu açtılar. Onları saygıyla yad ediyoruz' dedi.

ADİL, EŞİT VE İNSAN ONURUNA YARAŞIR ÇALIŞMA VE İNSANCA YAŞAM İSTİYORUZ

Emekçilerin taleplerini dile getiren Canyurt, 'Bugün de açlık, yoksulluk ve sefalet dayatmalarına karşı güvencesizliğe, iş cinayetlerine, kadına yönelik şiddete, emek sömürüsüne özellikle çocuk, kadın ve göçmen emeğinin gaddarca sömürüsüne karşı alanlardayız. Rengi, dili, inancı, cinsiyeti farklı ama çıkarları ortak olan dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimizle birlikte tek yürek, tek ses haykırıyoruz. Adil, eşit ve insan onuruna yaraşır çalışma ve insanca yaşam istiyoruz. Ücretler enflasyon ve döviz karşısında korunsun. Güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmaya hayır diyoruz. Sendikal örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın istiyoruz, işten atmalar son bulsun' diye konuştu. BAHRİ UÇAR