Son dönemde dolara bağlı olarak yapılan zamların sektöre büyük darbe vurduğunu belirten Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, girdilere yapılan zamların esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, 'Bu yapılan zamlar esnafımızı mağdur etti. Aldığımız zam artan girdi maliyetleri karşısında eridi. Sektöre yönelik bir kredi verilmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. Ama bu krediyi sadece mağdur olan esnafın kullanması çok önemli. Her esnafa faizsiz 200 bin lira kredi verilmesi gerekiyor' dedi.

DOLARA BAĞLI OLARAK YAPILAN ZAMLAR SEKTÖRE BÜYÜK DARBE VURDU

Dolara bağlı olarak yapılan zamların sektöre büyük darbe vurduğunu ifade eden Bayrakçı, 'Haklı olarak yapılan zamlar olduğu gibi haksız yapılan zamlar da var. Bu yapılan zamlar esnafımızı mağdur etti. Sektöre yönelik bir kredi verilmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. Ama bu krediyi sadece mağdur olan esnafın kullanması çok önemli. Şu anda banka kredileri sicili temiz kişilere veriliyor, ama bu insanların bu krediye ihtiyaçları yok, diğer yandan ödemesinde bir aksaklık olmuş, borcunu ödemiş fakat sicili bozulduğundan kredi kullanamıyor. Dolayısıyla bu tür esnaflara faizsiz kredi verilmesi lazım' diye konuştu.

ESNAFA FAİZSİZ 200 BİN TL KREDİ VERİLMELİ

Esnafın ve sektörün toparlanması için faizsiz 200 bin lira kredi verilmesi gerektiğini belirten Bayrakçı, 'Normalleşme ile birlikte işlerde bir hareketlenme oldu, lakin doların artması sonucunda zamlar geldi, zamlar gelince tekrar bir belirsizlik ve olumsuz hava oluştu. Bu belirsizliğin ve olumsuz havanın dağılması lazım. Bunun için her esnafa faizsiz 200 bin lira kredi verilmesi gerekiyor' dedi.

GİRDİLERE YAPILAN ZAMLAR ESNAFIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Girdilere yapılan zamların esnafı olumsuz etkilediğini belirten Bayrakçı, 'Esnafımız sattığı ürünlerde zarar etmesin, ancak aşırı kazançta sağlamasınlar. Çünkü zorlu bir süreçten geçiyoruz, bu süreci el birliği birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağız. Dövizin yükselmesi baklavacıların girdi maliyetlerini artırdı, lokanta ve kebapçılarda da aynı durum söz konusu. Dolayısıyla girdilere yapılan zamlar esnafımızı olumsuz etkiliyor. Aldığımız zam artan girdi maliyetleri karşısında eridi.' dedi.

SEKTÖRÜMÜN KANAYAN YARASI MERDİVEN ALTI ÜRETİM

Merdiven altı üretime dikkat çeken Bayrakçı, 'Merdiven altı üretim sektörümün kanayan yarası. Bu sorunu her zaman dile getiriyoruz. Esnafımız, vergisini ödüyor, maliye kaydı var, istihdam sağlıyor, kira, elektrik, su ve diğer giderler var, fakat kayıt dışı çalışan bunların hiçbirini yapmıyor. Ortaya haksız bir rekabet ortaya çıkmış oluyor. Oda olarak, haksız rekabeti önlemek için denetimlerimize devam ediyoruz' dedi.

BAKLAVANIN ÇOK DÜŞÜK FİYATLARA SATILMASINA KARŞIYIZ

Çok ucuza baklava satan işyerlerinin olduğuna dikkat çeken Bayrakçı, 'Baklavanın çok düşük fiyatlara satılmasına karşıyız. Çünkü Gaziantep baklavasının dünyada bir değeri ve karşılığı var. Dolayısıyla çok ucuza satarak Gaziantep'in adını lekelemeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu tür baklava satan iş yerlerinin de denetlenmesi lazım. Eğer ki satılıyorsa da kutunun üzerinde bulunan 'Gaziantep' yazısının silinmesi gerekiyor' dedi.

BAHRİ UÇAR