Aksa Tufanı Operasyonu Nedir?

 Aksa Tufanı Operasyonu Nedir

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’in farklı bölgelerine eş zamanlı olarak ‘Aksa Tufanı’ adını verdiği bir operasyon düzenledi. Operasyonda, Hamas savaşçıları İsrail askeri ve polis noktalarına saldırdı, İsrail’in güvenlik sistemini çökertti ve Gazze ile İsrail arasındaki tel örgülerde gedikler açtı. Operasyon sonucunda, 17 Hamas savaşçısı ve 6 İsrail askeri öldü, 4 İsrail askeri de Hamas tarafından rehin alındı.

Aksa Tufanı Operasyonu Neden Yapıldı?

 Aksa Tufanı Operasyonu Neden Yapıldı

Hamas, operasyonun neden ve nasıl yapıldığını anlatan 16 sayfalık bir rapor yayınladı. Raporda, operasyonun şu amaçlarla yapıldığı belirtildi:

  • İsrail’in Filistin davasını yok etme, toprakları işgal etme ve Yahudileştirme, Mescid-i Aksa ve kutsal mekanlara saldırma planlarına karşı durmak
  • Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması, işgalden kurtulma, ulusal hakların geri kazanılması, bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkının elde edilmesi, başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için mücadele etmek
  • Filistin halkının direniş ruhunu canlandırmak, İsrail’in güvenlik algısını sarsmak, uluslararası kamuoyunun dikkatini Filistin meselesine çekmek

Raporda, Hamas’ın sivilleri hedef almadığı, operasyon sırasında yaşanan bazı aksamalar ve kaos nedeniyle sivil kayıpların İsrail ordusu ve polisi tarafından verildiği iddia edildi. Ayrıca, Hamas’ın operasyonu yaparken ahlaki ve dini ilkelerine bağlı kaldığı savunuldu.

İsrail’in Tepkisi Nasıl Oldu?

 İsrail’in Tepkisi Nasıl Oldu

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, operasyonu kınayarak, Hamas’ın rehine takası teklifini reddetti. Netanyahu, “Savaşı tüm cephe ve sektörde sürdürüyoruz” dedi. İsrail ordusu ve polisi, operasyonun ardından Gazze Şeridi’ne hava saldırıları düzenledi, Batı Şeria’da Hamas üyelerini tutukladı, Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya baskın yaptı. İsrail, Hamas’ın operasyonunu ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirerek, uluslararası toplumdan destek istedi.

Hamas ise, İsrail’in tepkisine karşı direnişe devam edeceğini açıkladı. Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri, “Netanyahu’nun Gazze’deki saldırılara son vermeyi reddetmesine ve rehine takası teklifimizi geri çevirmesine şaşırmadık. O zaman İsrailli rehinelerin geri dönme şansı yok” dedi. Hamas, ABD ve Avrupa ülkelerine de İsrail’in Filistin’de işlediği suçların soruşturulması için Uluslararası Adalet Divanı’na destek vermeleri çağrısında bulundu.

Muhabir: MEHMET FENER